От х:

Днес в x:

Родолюбци от Харманли част от възстановката по повод отбелязването на 146 години от Шипченската епопея

Членове на Регионалния клон на Национално дружество „Традиция“ от Харманли, който носи името на легендарния Шести конен полк, освободил Свиленград от турско робство, ще се включат във възстановката по повод отбелязването на 146 години от Шипченската епопея. Председателят на регионалното дружество на родолюбците- Николай Георгиев разказа, че от Харманли ще се включат 9 души, сред които и 12-годишният Димитър Каравълчев.

На 19 август в 12 ч. възстановката на легендарните боеве ще отбележи първия и третия ден от битката в района на вр.„Орлово гнездо” и вр.„Св. Никола”.

На 21 август 1877 г. започват боевете за връх Шипка. Те се водят на най-високите точки на Шипченския проход – вр.Свети Никола, връх Шипка и Орлово гнездо до 23 август между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Столетов.

Регионалният клуб „Традиция - 23 пехотен шипченски полк”- Казанлък са сред основните организатори на честванията тази година.

Още тази вечер участниците във възстановката се събират на място за генерална репетиция и ще пренощуват под звездите в специални палаткови лагери, които са ситуирани с помощта на Министерството на отбраната, разказа Николай Георгиев.

Сценарият, който ще се следва от близо 300-те участници във възстановката, е по емблематичната Вазова ода „Опълченците на Шипка“ от цикъла му „Епопея на забравените“.

Част от харманлиици са разпределени като участници в опълченските дружини, друга ще се включат във войската на башибозука, а някои от тях, облечени в автентични носии от харманлийския край, ще са в редиците на местното мирно население, което е оказвало помощ по време на драматичните събития, белязали дните между 21 и 23 август, като една от най-драматичните, но и най-героични части на българската история.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини