От х:

Днес в x:

1957 души празнуват имен ден на Голяма Богородица в община Хасково

Църковният празник Успение на Пресвета Богородица (Успение Богородично или Голяма Богородица), който е един от 12-те големи християнски празници, се чества днес. Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.

Днес празнуват всички, които носят имената Мария, Мара, Марияна, Мариана, Мариян и Мариан. В община Хасково имен ден празнуват 1957 души, от тях 1687 са в град Хасково.

Народът ни нарича празника Голяма Богородица. На този ден се правят родови срещи с курбани за здраве и плодородие. На трапезата се слагат обредна питка, царевица, жито и непременно - диня и грозде.

Според поверията на този ден не бива да се докосва нищо червено, за да не останат бездетни младите булки. Вярва се, че Богородица помага на жените да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове и ги поставят под иконата на светицата.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била лека и блажена, като заспиване, затова се нарича "успение".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бай Танас общественик
    2 0
    15:35, 15 авг 2023
    Честито на именниците! Да са ни живи и здрави дълги години и ние останалите също покрай тях!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини