От х:

Днес в x:

5 дни безплатно изследват за хепатит в Хасково

Безплатни изследвания за хепатит ще се проведат в Хасково в рамките на 5 дни, съобщиха от Регионаланата здравна инспекция. Инициативата е във връзка със Световния ден за борба с хепатита.

По време на кампанията в РЗИ-Хасково в Микробиологичната лаборатория на площад “Общински” №2  на

24, 25, 27 и 28 юли 2023 г., от 9:00 до 13:00  часа ще се извършват безплатно два вида тестове за вирусни хепатити - бързи имунохроматографски тестове и имуноензимни тестове. На 26 юли 2023 г., от 09:00 до 13:00 часа в Мобилен кабинет към РЗИ – Хасково на площад „Свобода“ в областния град ще се извършва безплатно изследване за вирусни хепатити с бързи имунохроматографски тестове.

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28 юли, като на този ден светът се обединява около темата за борбата с широко разпространената инфекция с цел повишаване осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността.

Мотото на Световния ден през 2023 г. „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“ поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на хепатита.

В цялата страна  Министерство на здравеопазването организира скринингова кампания за хепатити Б и С в периода 24-28 юли 2023 г.

Изследванията за доказване на повърхностния антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса могат да бъдат направени или в рамките на 15 – 20 минути с помощта на бързи имунохроматографски тестове, или посредством имуноензимни тестове.

В случай, че гражданин реши да се тества чрез имуноензимни методи, ще му бъде взета венозна кръв от обучено медицинско лице при спазване на всички правила на безопасност, а резултатите ще получи след 3 до 5 дни от деня на вземането на кръвната проба.

След извършване на изследванията резултатите могат да бъдат получени лично, по електронна поща или по друг начин.

При установяване на положителен резултат съответната кръвна проба ще бъде изпратена в НРЛ „Хепатитни вируси“- НЦЗПБ за потвърждаване. В този случай, протоколът с резултата от изследването, с изписано име и фамилия, ще бъде изпратен (или върнат обратно в мястото на първоначално изследване) до 20 работни дни.

Издадените протоколи с резултати от вирусологичните изследвания не са диагноза, затова се препоръчва консултация с лекар специалист – гастроентеролог.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    5 ли
    1 0
    23:21, 22 юли 2023
    5 дена ли , за Хасково трябват 15 дни , болни много .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини