От х:

Днес в x:

Неврохирургът д-р Делчо Каравасилев е новият Почетен гражданин на Хасково

    Неврохирургът д-р Делчо Каравасилев е новият Почетен гражданин на Хасково. Медикът получи гласовете на 32-а от 37 общински съветници на тайно гласуване на днешната сесия. За избора бе необходимо ¾ от гласувалите да са „за“, което означава, че достатъчният минимум е 28 души с позитивно утвърждаване.

    Обявяването на д-р Каравасилев за Почетен гражданин на Хасково е по предложение на инициативен комитет.

    Д-р Каравасилев е Лекар на годината за 2022 в региона на Хасково. Медикът е с над 50 години стаж в областта на неврохирургията.

    Роден е през 1945 година в с. Славяново. Завършва медицина във ВМИ -Пловдив през 1972 г. Професионалният му стаж в Хасково започва през 1972 година. Минава през Бърза помощ, ординатор е в хирургично отделение. От 1978 до 2012 г. е завеждащ неврохирургичен кабинет в болницата в Хасково, а от 2012 е ординатор в отделение по неврохирургия.

    През 80-те години създава и регистрира рационализация - механизъм за изтегляне на кожа над черепа при зарастване на рани на главата.

    Още едно решение за присъждане на почетно отличие взе Общинският съвет на сесията си днес.

    С 28 от гласовете при вота Почетен знак на Хасково бе присъден на главният управител и член на Управителния съвет на Германо-Българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев. Номинацията му за удостояване с отличието е от Представителна група „Демократична България – Обединение".

    Д-р Василев е роден в Хасково през 1958 г. В средното си образование е възпитаник на Немска езикова гимназия Хасково с пълно отличие и златен медал. Продължава обучението си във Висшия икономически институт „Бруно Лойшнер" в Берлин, където се дипломира в специалност „Външноикономически връзки". Там е и задочен аспирант в периода 1986-1990 г. Защитава научна дисертация на тема „Приносът на малките и средните предприятия за повишаване на експертния потенциал изследвано в областта на леката промишленост на Република България", за което получава отлична оценка и е удостоен с научна степен „Доктор по икономика".

    От 1984 г. до 1992 г. д-р Митко Василев работи в Българската индустриална стопанска асоциация /БИСА/, от 1992 г. до 2004 г. е ръководител на първото Представителство на германската икономика в България, като също така от 1995 г. е избран за Председател на Деловия клуб на германската икономика в България. От 2024 г. до днес, той е Главен управител и член на Управителния съвет на Германо-Българската индустриално-търговска камара.

    Почетно звание и знак по традиция се връчват на носителите им всяка година на официална церемония в Деня на Хасково-8-и септември.

    Още три предложения за присъждане на звание  Почетен гражданин разгледаха общинските съветници. Номинацията на гюлетласкача, реализирал няколко национални рекорда и с високи спортни постижения на европейско ниво- Вълчо Стоев, отпадна от гласуване. Причината е, че при направената справка с Регионалния исторически музей в Хасково е станало ясно, че Стоев вече е бил удостояван със званието през 1975 година.

    Останалите две номинации- на баскетболния спец Станислав Станков-Шошо и легендарния диджей Петко Василев -Балъка получиха по 18 гласа при гласуването и не бяха одобрени.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини