От х:

Днес в x:

Туристически маршрут „По стъпките на цар Иван Шишман“ посреща планинари в Трънско

Туристически маршрут „По стъпките на цар Иван Шишман“ вече посреща планинари в трънското село Зелениград. Екопътеката е с дължина 1,25 километра в посока и е изцяло обозначена с девет информационни табели. Таблата представят любопитни факти от историята, местната флора и фауна.

Пътеката води началото си от покрайнините на населеното място и води до връх „Шильи камик“. Скалният масив се намира в югозападното подножие на Руй планина (1706 метра), а близо до него е разположена пещерата „Царева църква“. Според легендите именно тук се предполага, че е живял цар Шишман и това е било сред любимите му места за уединение. Това съобщиха за БТА от Регионалния младежки център в Брезник - част от екипа създал туристическия маршрут. В изготвянето на цялостната концепция и поставянето на указателните табели участва и Трънското туристическо дружество.

Пътеката е създадена по проект „Raise Youth“, финансиран от Норвежкия финансов механизъм. Трудността на терена е сравнително лека. Той е подходящ за хора на всякаква възраст, които обичат разходките из природата. На върха на маршрута, откъдето се открива невероятна гледка към останалите части на Трънско, е поставена и фоторамка, където посетителите могат да се снимат.


a

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини