От х:

Днес в x:

Община Девин изпълнява два проекта за енергийна ефективност, санират общо 8 сгради

Изображение 1 от 2
    Със символична първа копка заместник-кметът на община Девин Николай Юруков даде старта на санирането на 8 жилищни блока в община Девин днес. Финансирането на мерките е по два проекта, на обща стойност 3 197 587 лева. Проектите за въвеждане на мерки за енергийна ефективност са по процедурата за енергийна ефективност в периферните райони-3 на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. По двата проекта ще бъдат санирани сгради, в които се помещават общо 164 домакинства.
     
    „До края на годината трябва да са приключили всички дейности по въвеждането на мерките за енергийна ефективност. Изпълнителите на санирането са 5 фирми, три от които са от община Девин, една е от община Смолян и една от Пловдив. Жилищните сгради са построени в периода на 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Състоянието им е лошо, съществуват части от сградите, които през целия период на експлоатация не са ремонтирани“, като ръководителят на проектите Георги Савев.  
     
    Заложени са дейности по конструктивно възстановяване, като се очаква да се постигне минимум клас на потребление „С“ и минимум 60% енергийни спестявания на първична енергия. Ще се изпълнят и мерки за подобряване на достъпа за лица с увреждания.
     
    „Първоначално като подадохме проектните предложения цените на материалите през 2020 г. бяха едни, но след като започна пандемията пренасочиха пари от програмата за борба с Ковид-19 и след като върнаха парите се оказа, че инфлацията е повишила цените на строителните материали и труда с около 50-60% , а индексацията на договорите е само с 15 %. Имахме опасения дали ще се явят фирми да извършат саниране при тези условия и се радваме, че има изпълнители“, каза заместник – кмета Николай Юруков.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини