От х:

Днес в x:

Дават старта на новия роботизиран телескоп на обсерваторията в Рожен

Официално откриват  станцията LOFAR-BG с новия телескоп в най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа- НАО "Рожен". Събитието ще се състои  тази събота, на 1 юли 2023 година, съобщиха от обсерваторията. Новият телескоп е автоматизиран, роботизиран, с диаметър на основното си огледало 1,5 метра и има изключително бързо насочване. Той беше доставен от Австрия и тежи близо 6 тона.

„Откриването е в 12 часа. Очакваме на събитието министър- председателят академик Николай Денков“, каза директорът на НАО Рожен д-р Никола Петров.

Сред поканените да присъстват на тържествената церемония, свързана с най-новата придобивка за астрономическата общност в България, са още министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, областни и общински ръководители, учени от България и Сърбия. Очаква се на откриването му да присъства Дитмар Вайнцингер – главен мениджър „Продажби“ на австрийската компания – производител на телескопа.

С роботизираният телескоп наблюденията ще стават автоматично, без човешка намеса. Програмата ще му се задава предварително, а ако метеорологичните условия не позволяват,  съоръжението само ще преценява по какъв начин и кога да извършва наблюденията, обясняват астрономите.

Изпълнител на договора за доставка и монтаж на новия телескоп за НАО Рожен е австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH. Припомняме, че този проект е финансиран изцяло по Националната пътна карта за научна инфраструктура, координирана от МОН.

Новият апарат превъзхожда трите съществуващи телескопи на Рожен преди всичко с възможността наблюденията към съответно космическо тяло да се осъществяват чрез дистанционно насочване и фокусиране. Оптичната му система, състояща се от три огледала, се управлява от компютър, с което се елиминират всякакви отклонения.

Най-новата придобивка за научни изследвания на Космоса на Института по астрономия беше представена между 19 и 23 юни  по време на третата лятна школа в НАО „Рожен“ по проект STELLAR, в която участваха над 20 участници – лектори и ментори от ASTRON (Нидерландия), DIAS (Ирландия), University of Helsinki (Финландия) и от Института по астрономия (България).

В проекта се включиха студенти, докторанти и учени, за да се запознаят с възможностите за радионаблюдения с пан-европейския телескоп LOFAR. Те слушаха лекции за обработката на наблюдателни данни по слънчева активност, космическо време и йоносферни смущения. Обсерваторията показа колекция от оптичните инструменти, сред които и най-новият роботизиран телескоп.

Телескопът е дистанционно управляем. Основната му задача ще бъдат наблюденията на бързо променливи обекти, участие в международни кампании за изследване на източниците на гама-избухвания, наблюдения на нови и свръхнови звезди, бързо променливи звездни обекти, квазари и ядра на активни галактики. Ще бъдат продължени и традиционните за българската астрономия изследвания на астрономически обекти като: катаклизмични и симбиотични звезди, компактни обекти, звезди в процес на формиране, звезди с акреция от околозвездни дискове, звезден вятър и колимирни изхърляния на материя.

През последните месеци в НАО Рожен се извършваха дейности по подготовката на площадката на телескопа. В края на 2021 г. бе осъществено геоложкото проучване и геодезично замерване на мястото, избрано за разполагане на телескопа. След изготвянето на архитектурен и конструктивен проект на кулата на телескопа и осигурения строителен надзор на обекта, проектът бе съгласуван с електропреносното дружество EVN и с Районната инспекция по опазване на околната среда в Смолян, а община Чепеларе издаде необходимото разрешение за строежа.

През пролетта и лятото на 2022 г. бе довършен бетонният фундамент за кулата и телескопа. През октомври започна монтажът на самата кула от специалисти от италианската фирма Gambato S.a.s., която отговаря за тази дейност като подизпълнител на австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH.

Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ няма да приема посетители в деня на откриването на телескопа, на 1 юли 2023 г.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини