От х:

Днес в x:

На 13 юли българското знаме ще се извиси на Пилон "Рожен"

С тържествена церемония на 13 юли т.г. ще бъде открит първият монумент на българското знаме –  Пилон “Рожен“. Празничната програмата ще стартира в 18,00 ч. с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. След това Роженските  поляни ще бъдат огласени от емблематични песни за България, както и от изпълнения на деца от задграничната българска диаспора.
Над 400 реконструктури, артисти, певци, музиканти и каскадьори ще се включат в спектакъла с исторически възстановки в подножието на монумента на българското знаме. Тържествената церемония по издигането на националния флаг на Република България на 111 метра височина и откриването на  Пилон “Рожен“ ще е в 21,00 ч.  След това хилядите присъстващи ще извият голямо хоро. Празникът ще продължи с още изненади подготвени от организаторите и ще завърши с  грандиозно огнено шоу-заря. 
Искрата на българщината ще гори и в следващите дни – от 14 до 16 юли, когато ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023.
Инициативата за извисяване на националния флаг на Роженските поляни е на фондация „Наследство в бъдещето“. Монументът е посветен на 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хил. кв. км. В основата ще има карта на България с гравирани послания от 28-те административни области на страната, както и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.  
Към настоящия момент подготвителните дейности на терен са приключили, подготвя се височинния монтаж на внушителното съоръжение и рекултивиране на прилежащата зона. 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини