От х:

Днес в x:

Чепеларци стартират подписка за изграждане на околовръстен път край града, окачват и траспаранти

В Чепеларе стартира подписка към протестно писмо за изграждане на околовръстен път край града и извеждането на трафика от центъра. Протестното писмо е адресирано до Народното събрание, АПИ, МРРБ, омбудсмана на страната и до медии. В социалните мрежи вече се разпространява мястото, на което ще бъде оставено протестното писмо, под което могат да се подпишат всички жители на община Чепеларе. Инициаторите на подписката обясняват, че възнамеряват да отпечатат транспарант с текст “Жителите на Чепеларе настояват за изграждане на околовръстен път!“. Обясняват, че той ще струва около 300 лв. За това призовават всеки, който желае да дари по един, два лева за изработката на транспаранта. Той ще бъде голям около 6/2 м. Но е важно да стане преди Роженския събор, за да го видят много хора, посочва още Емилия Герзилова - една от инициаторите.
В самото протестно писмо пък, адресирано до различните институции, те заявяват категорично, че протестират за това Републиканският път II-86 да бъде изведен извън територията на града. 
Ето и част от текста на писмото:
"Към настоящия момент огромен пътен трафик минава през центъра на Чепеларе. За пътуващите към областния град Смолян и обратно, за КПП Златоград, Пампорово и другите околни градчета и села това е главна и единствена пътна връзка. През града ни преминават и тежкотоварни камиони натоварени с дърва и други стоки, и автобуси, и хиляди дизелови леки автомобили, джипове, мотоциклети и прочие. Отделящите се изгорели газове замърсяват изключително наситено въздуха ни, създават здравословни проблеми, допринасят за некомфортно и неприятно усещане, носят миризми, пушеци, прахоляк и шум. Отделно този път ежедневно се пресича от десетки наши граждани, включително и от децата ни, което е твърде опасно.По тротоарите покрай пътя няма обезопасителни парапети и прегради. Тежкотоварните ТИР-ове и камиони, буквално под прозорците на хората, минават през тесни участъци на пътя, създават комплицирани ситуации, а от вибрациите мазилките на къщите покрай пътя се напукват. В събития като Роженски събор, както и през зимния ски сезон преминават през Чепеларе десетки хиляди автомобили в интензивен и много натоварен трафик, причиняват се задръствания и всичко това в самия град, което е изключително неприятно и недопустимо по наше виждане. Прахолякът, изпаренията на газовете от автомобилния трафик, шумът, задръстванията,опасностите – всичко това е за сметка на чепеларци и децата ни. Освен всичко друго нашият град е и куротен планински център, има множество хотели и къщи за гости, а това че пътят замърсява изключително въздуха ни, го прави непритегателен и води до тотална липса на мотивация за развитие на региона, като туристическа дестинация т.е. пречи на местния бизнес, който и без това едвам оцелява.
В случай на възникване на ситуация, свързана с пожар или авария, катастрофа или нужда от аварийно спиране – затваря се цялото шосе, спира се цялото движение, тъй като няма абсолютно никаква алтернатива на пътя. Трафикът не може да бъде пренасочен да мине от НИКЪДЕ! Единственият път, единствено шосе през центъра на града. Това е един инфраструктурен и урбанистичен абсурд в 21 век, в Европейски съюз.
От 1976 г. на няколко пъти различни властимащи партии правят първа копка на околовръстно трасе, но 47 години по-късно все още то не е осъществено.
Чепеларци са забравени, градът опустява, хората са отчаяни. Изнасянето на пътния трафик извън града ще способства, освен за подобряването на здравословната ни среда, също и за развитието на градчето ни, като планински курорт, което ще даде поминък на жителите и ще остави младите ни хора в града.
За пътуващите към Смолян, Златоград, Рудозем, Мадан, Пампорово и обратно също ще настъпи облекчение по отношение на трафика.
Настояваме категорично в бързи и обозрими срокове да се вземе решение по този наболял за нас въпрос, в противен случай ще се наложи да преминем към ефективни стачни действия, включително със затваряне на главния път, за да бъдем чути и за да се предприемат мерки най-сетне.
Ние, гражданите на Чепеларе, отправяме апел към всички институции, медии и граждански организации, които могат да ни помогнат за изграждане на нов път, изцяло изведен извън града, модерен, безопасен и облекчаващ всички туристи и пътуващи хора, както и за населението на планинското ни градче най-сетне трафиктерорът над Чепеларе да бъде окончателно и завинаги спрян", пишат още в протестното писмо чепеларци.
 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини