От х:

Днес в x:

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

    Най-големият мюсюлмански празник Курбан Байрам започна от снощи. Той ще продължи до 1 юли през тази година. С него се отбелязва приключването на хаджа-поклонението в свещения за мюсюлманите град Мека.

    Стотици мюсюлмани изпълниха джамиите и пространството и извън тях тази сутрин в Хасково за молитва. 

    Курбан Байрам се чества на десетия ден от последния лунен месец в ислямския календар. Пада се 70 дни след Рамазан Байрам.

    Празникът е посветен на жертвоприношението и чрез него се отдава памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си Исмаил, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах.

    Жертвените животни, които се колят на празника, се наричат курбани, откъдето произтича и името му. Месото се разпределя на части и се дава на близките. По-богатите семейства отделят курбан за по-бедните.

    На празника децата получават подаръци, а по-младите искат прошка от по-възрастните.

    След молитвата в храма, отец Никола от църквата "СВ. Архангели Михаил и Гавраил" се срещна с  районния мюфтия Ерхан Реджеб, имама Мюмюн Рамадан и представители на мюсюлманската общност за "кафето на толерантността".

    Свещеникът предаде на духовните лица кутия за дарения за строителството на църквата "Св. Иван Рилски" в  кв."Орфей", в която мюсюлманите също ще събират средства. Отец Никола благодари за помощта и на мюсюлманите строители, които участват в изграждането на християнския храм.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Да
      да
      6 0
      18:11, 28 юни 2023
      Нека хората се уважават и да си помагат.Няма значение какви са.Важно е,човек да вярва в Господ,и да спазва заветите на Бог Отец.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини