От х:

Днес в x:

Етнически турци почетоха Коледа в „Кадрие Летифова”

Раздаване на обредната пита

Духът на най светлия християнски празник Рождество Христово, бе преоткрит и почетен с пищно тържество в читалище „Кадрие Летифова” в Хасково. Културната институция в пъстрия откъм етноси хасковски квартал Хисаря, досега бе по-известна с масовото обрязване по време на Сюнета. Сега за пръв път в историята си, читалището отвори врати за празнуване на Коледа. При това от деца и родители от три етноса. Инициативата е на читалищното настоятелство, подкрепена горещо от кметския наместник г-жа Сефиде Мехмед и представителят на културния отдел в общината Надя Иванова. Коледни обичаи, песни и празници в пълния им блясък, бяха показани от децата на 5-то хасковско Обединено детско заведение „Пинокио”. За да отбележат празника, в читалището специално пристигна фолклорна група от ОУ „Кирил и Методий” в стамболовското село Жълти Бряг.

Празнуването на християнската коледа от хора, които не изповядват християнсакта религия, се превърна в истински урок по търпимост и толерантност, коментираха потресени част от гостите на празника, за които Коледата е нещо обичайно. Оказа се, че децата и техните наставници са запознати с пълната палитра от коледни обичаи, песни и тайнства, които се спазват в святата нощ. На ритуално подредената трапеза бяха всички свещени за бъдни вечер ястия-обредна пита, постни сърми, сухо грозде, пуканки, ошаф, чеснов лук, орехи. Подредени върху стиска слама за берекет, обградени с дрян за здраве и жито за благополучие. Библейските притчи за раждането на Спасителя бяха разказани с песни и танци от децата, а после се пристъпи към същинската коледна тарпеза. Където, пак по обичай трябваше да има нечетен брой ястия. За малките лакомници, грижовните родители този път бяха приготвили много повече от обичайните 7 или 9 различни ястия-цели 17. И всички, строго според традицията, постни.

За довиждане, съвсем по европейски зазвуча Лунната соната на Бетховен, а по човешки гостите се изпращаха с коледните по дух пожелания: Да бъдем хора вместо победители, да бъдем честни вместо безразлични и ако бъдем щастливи, вместо прави- то може би, ще сме добри!

Коледуване

Дядо Коледа се разболял, затова снежанка раздаде подаръците на послушните деца от 5-то ОДЗ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини