От х:

Днес в x:

Взривеният язовир: Водата в Каховка падна под мъртвата точка

След като руснаците взрива на стената на 6 юни, нивото на водата в язовир Каховка продължава да спада. Към 8 часа на 9 юни в района на Никопол то е 11,74 метра.

"Укргидроэнерго" съобщи, че за денонощие нивото на водата във водохранилището е спаднало с един метър. Само за три дни то в спаданало с 4,7 метра.

"Повече от половината сграда на ВЕЦ-а е под вода. Земната вложка между шлюза и станцията също вече е под вода и продължава да се руши", казаха от компанията.

Отбелязва се, че другите водноелектрически централи на Днепър продължават да натрупват вода колкото е възможно повече, за да имат летен запас, след като водохранилището спре да работи.

В ранните часове на 6 юни взрив разруши част от стената на Каховската водноелектрическа централа, в резултат на което започна неконтролирано изтичане на вода от резервоара и наводнение на териториите по долното течение на Днепър. Украйна, ЕС и Великобритания обвиняват Русия за случилото се, като Киев смята, че става въпрос за "подкопаване на структурите отвътре" за да бъде спряна контраатаката на украинските въоръжени сили. Москва отрича обвиненията и нарича пробива "умишлен саботаж от страна на Украйна".

Украинските власти обявиха евакуация на населението от наводнените райони. Руснаците в окупираните територии обаче не позволяват хората да бъдат евакуирани. Освен това вчера те обстреляха местата за евакуация на хора в района на Херсон, в резултат на което един човек загина и още 17 бяха ранени, съобщават украинските власти.

Към следобедните часове на 8 юни нивото на водата във водохранилището на Каховската водноелектрическа централа падна под "мъртвата точка". Нивото на водата вчера беше 12,5 метра, а минимално необходимото за водовземане е 12,7 метра.

В резултат на взрива в кладенци и открити водоеми в наводнената зона могат да попаднат опасни за здравето химикали, както и патогени от гробища, тоалетни и сметища.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини