От х:

Днес в x:

МВР: Внимавайте! Коледа и Нова година са любими на крадците

Полицията ще осъществява засилен контрол за гарантиране безопасността по празниците, гарантират пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Хасково. Районните полицейски управления в областта вече са създали организация за засилено присъствие и контрол с цел недопускане нарушаването на обществения ред на местата, свързани с масово събиране на хора по време на коледни и новогодишни тържества. Специални мерки се предприемат за гарантиране безопасността при провеждане на увеселителни прояви с масовото участие на младежи. Планирани са специализирани полицейски операции за контрол на заведенията за хранене и развлечение /ресторанти, клубове, дискотеки, барове и др./ и обезпечаване безопасността на движение. Ще се следи за начина за охрана и осъществяване на пропускателния режим в заведенията, спазването на определеният капацитет, работно време и режим на работа, за пожарната и аварийна обезопасеност на обектите; спазване режима за допускане на малолетни и непълнолетни посетители, на забраните за продажба на алкохол на малолетни, непълнолетни лица и на лица във видимо нетрезво състояние и за недопускане на посетители с оръжие - недопускане сервиране на храна и напитки, неотговарящи на санитарно – хигиенните изисквания и продажба на акцизни стоки без или с неистински бандерол.

Ще се извършват системни проверки и за санкциониране и отстраняване на неправилно паркиралите край заведенията МПС, създаващи затруднения за движението и ограничаващи възможността за използване на евакуационните изходи. Звената за контрол на общоопасните средства вече са започнали проверки в търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия, без съответните разрешения, в нестандартни опаковки, без сертификат за качество, издаден от производителя или непридружени от инструкции за употреба на български език. Санкциите за нарушителите, предвидени в Закона са сериозни - глоби от 500 до 2000 лв. (ако не подлежат на по-тежко наказание). Особено строго ще бъдат наказвани лица, които съхраняват или употребяват оръжие и пиротехнически изделия (включително самоделни), в нарушение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Припомняме на гражданите, че законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места - училища, църкви, базари, дискотеки, заведения за развлечение и хранене, обществен транспорт - включително и в новогодишната нощ. Всички публични мероприятия в празничните дни ще бъдат охранявани от полицейски служители и естествено – ще бъде засилен пътния контрол.

Не бива да се забравя, че Коледа и Нова година са удобен момент и за крадците, които използват навалицата около пазарите, празничните базари и местата за масово събиране на хора. Те се възползват се от празничната приповдигнатост и разсеяност на хората и ловко отнемат портфейли от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Въпреки, че през последните години броят на джебчийските кражби е значително намалял, криминалистите препоръчват предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност. Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага - да бъдат разделени на части и поставени на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите. При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото. Предпазливост е необходима и при пазаруване в магазините. При избиране на подаръци, дрехи или обувки за празничната нощ, портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор – в поставената на рафт или на щанда чанта или в джоба на връхните дрехи, закачени в пробната. Оставени в купето на автомобила пакети и чанти с покупки и подаръци също могат да привлекат вниманието на крадците. Полицейските служители напомнят на гражданите да бъдат предпазливи и при съхранението и ползването на банкови карти. Често срещана, но изключително неразумна практика е пин-кодът да бъде съхраняван в един и същ портфейл с банковата карта. При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората изчакващи зад тях нямат видимост към клавиатурата, на която набират пин-кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка. При установяване, че от сметката липсват суми, които не са теглени от собственика на картата, следва незабавно да се уведоми обслужващата банка.

През почивните дни около Коледа и Нова година мнозина предпочитат за посрещнат празниците с близки и приятели извън дома си. За да няма неприятни изненади при завръщането, е добре да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи. Криминалистите припомнят, че в последните две години предмет на кражба стават предимно оставените в жилищата пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати. Когато собствениците остъстват, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. На първо място отново е дискретността - не бива да са много хората, които знаят, че семейството ще отсъства от дома. Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване. При отсъствие за няколко дни всички врати и прозорци трябва да бъдат грижливо затворени. Скъпата брава не е достатъчна гаранция за сигурност на дома. Добро решение е поставянето на сигнално-охранителна техника или поне на локална аларма. Ако жилището ще е празно само за една нощ, осветлението може да бъде оставено включено - тъмните прозорци са най-достъпният ориентир за апашите, че собствениците не са вкъщи. При продължително отсъствие е добре доверени съседи или роднини да наглеждат жилището и при забелязване на съмнителни лица по стълбите на сградата да се обаждат в полицията.

Пътуването с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено. Преди тръгване, водачът следва да се увери, че колата е в изправност и напълно оборудвана за пътуване в зимни условия. Увеличеният трафик в дните от Коледа до Нова година, изискват спокойствие, разумно поведение и опит зад волана. Този сезон, характерен с мокри, заснежени и заледени настилки не е подходящо време за високи скорости, рисковани изпреварвания или за усъвършенстване уменията на неопитни водачи. Шофьорите не бива да сядат зад волана, ако въздействието на поетия алкохол не е отминало – контролът на пътна полиция в това отношение ще бъде строг и безкомпромисен.

ОД МВР пожелава на всички граждани спокойни празнични дни, изпълнени със споделена обич и добро настроение. Ако все пак нещо помрачи празничното Ви настроение – чрез тел.112 можете да се свържете РПУ и РС ПБС, където дежурят хора, готови да Ви помогнат.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини