От х:

Днес в x:

Навалица за безплатни прегледи за туберкулоза

Хората бързаха да минат прегледа преди да отидат на работа

Между 20 и 30 души минават всяка сутрин през кабинетите на ТУБ диспансера, за да си направят безплатен преглед за туберколоза. Кампанията продължава до края на седмицата и позволява на всички, осигурени и неосигурени, да проверят състоянието на белия си дроб и риска от „жълтата гостенка“. Извън кампанията, пълния преглед струва около 40 лв. Безплатните прегледи са финансирана от глобалния фонд за борба с туберкулоза, малария и спин към Световната Здравна Организация. В Хасково програмата се осъществява в рамките на по една седмица от месеците октомври, ноември и декември.

В изследването са включени анкета за определяне на рисковите групи, преглед от лекар специалист, рентгенова снимка при необходимост и манту.

д-р Караманова успокоява чакащите че всички ще бъдат прегледани

„Идват и млади и стари. С оплаквания и без. Радващото е, че за хората прегледът се явява превантивен, а не наложителен“ коментира началника на диагностичния блок в Диспансера д-р Иван Петров.

д-р Иван Петров осъществява прегледите

Добрите новини са че заболеваемостта от туберкулоза се е понижила значително през тази година. От прегледани 318 души през октомври и ноември, болни са били едва 2-ма. 26 са имали латентна туберкулоза, т.е. имали са контакт с болен, но без да са се разболели самите те или превърнали в заразоносители. За последната година няма нито един случай на резистентна/неподдаваща се на лекарства/ туберколоза, коментира и началникът на диспансера д-р Ирина Караманова.

Прегледите продължават до петък от 8 до 13 часа.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини