От х:

Днес в x:

Гимназията по туризъм в Хасково обмени иновативни практики с три училища

    Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ в Хасково бе домакин на среща за обмяна на иновативни практики с екипи от учители и ученици от СУ „Христо Ботев“ – Бистрица, ОУ „Васил Левски“ - село Герман и ПГ по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово.

    Гостите бяха посрещнати от директора на гимназията Пенка Георгиева. Във фоайето на гимназията те разгледаха рисунки на учениците от специалност Рекламна графика на тема Пикасо, изработени по време на зелено училище в Пампорово. Последва представяне на училищата-партньори по Национална програма „Иновации в действие“ и иновациите, които прилагат.

    Темата на мобилността в Хасково е проектно-базирано обучение по чужд език по професията във втори гимназиален етап на учениците с професия „Ресторантьор“, „Хотелиер“ и „Дизайнер“. Основен момент в прилагането ѝ е тясното сътрудничество и екипната работа между учениците от трите специалности.

    Гостуващите по Национална програма „Иновации в действие“ екипи имаха възможността не само да наблюдават, но и активно да се включат в два поредни урока. Учениците от специалности „Организация на хотелиерството“ и „Кетъринг“ бяха участниците в първия урок на тема: Винен и кулинарен туризъм. Учителите по английски език Ива Казакова и Елена Димитрова представиха урока по интересен начин и впечатлиха гостите с разнообразни дейности – очертаване на маршрут в google map, събиране на информация на английски език за разположението на винарните, забележителностите в близост и традиционни ястия, характерни за региона, в приложението padlet.

    С изготвените материали и снимки беше положена основата на следващия иновативен урок с учениците от специалност „Рекламна графика на тема: „Брошура“. Учителят по английски език Живка Чакалова демонстрира прилагането на различни дигитални ресурси за работата по урока. Видео в Edpuzzle въведе участниците в темата, а интерактивен работен лист ги насърчи да използват специфична лексика. Ученичките Даниела Тенева и Рада Димова влязоха в ролята на дизайнер и клиент и водиха диалог на английски език за поставяне на проектната работа. В приложението mindmeister екипите даваха своите идеи и изготвиха план за проекта. Изпълнението на проекта „Брошура за винен и кулинарен туризъм“ се извърши в CANVA. В края на часа брошурите бяха принтирани и раздадени за спомен на гостите.

    Гости на откритите уроци бяха Дарина Станчева - старши експерт по професионално образование и обучение в Регионалното управление на образованието в Хасково, Румяна Делчева - старши експерт по чужд език и майчин език в РУО-Хасково и Таня Ганева - председател на Обществения съвет към гимназията.

    Голям интерес предизвика специалност Рекламна графика. Екипите на партньорските училища пожелаха да влязат в часа по учебна практика, за да се запознаят с учебния план на специалността, оборудването, с което работят учениците, и продуктите, които са изработени по време на часовете. Учениците демонстрираха приложенията, които използват и отговориха на въпросите на гостите.

    Част от културната програма на екипите от София град и Габрово бе посещението на Регионалния исторически музей, където учениците научиха повече за Хасково чрез интерактивната игра „Открий съкровището“, а учителите се запознаха с богатото историческо и културно наследство на града ни.

    В края на визитата си екипът от Бистрица засади кленово дърво в двора на хасковската гимназия като символ на дългосрочно сътрудничество.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини