От х:

Днес в x:

Бившият военен министър си купил село. Преглед на националния печат

„24 часа": Топюрист измислил схемата да измамят Цацарови

Известен пловдивски юрист е мозъкът на схемата, с която са били измамени с имот фамилиите Цацарови и Бояджиеви.

Правистът, чието име се съдържало в материалите по проверката на скандалната сделка, е консултирал Мария Стоева и близките й. Той трябвало да им даде юридически съвети как най-изгодно и бързо да продадат овощната градина от 2,9 декара на Деветия километър, която всъщност с решение на съда от 1997 г. принадлежи на други хора.

„Труд": Още 6 месеца със стари лични документи

Още шест месеца ще караме със старите паспорти - парламентът удължи с половин година вчера срока на действие на личните карти и шофьорските книжки, който изтича през 2010 г. С подобен "полувалиден" личен документ обаче няма да може да се пътува в чужбина, обясниха депутати. Според тях най-засегнати щели да бъдат хората, ходещи често в съседна Гърция с колите си. Те ще могат да преминат границата с международния си паспорт, но за да карат автомобила си, трябвало да си сменят шофьорската книжка.

„Труд": БСП напусна комисиите в парламента

БСП няма да е смокинов лист, който прикрива срамотиите на парламента. Така соцлидерът Сергей Станишев обясни пред журналисти защо червените оттеглят хората си от ръководните постове в парламентарните комисии. Той обвини ГЕРБ, че е превърнал парламента в конвент и в машина за гласуване на решения, в които и самите депутати от мнозинството не вярват.

Вчера Масларова бе отстранена от шефския пост в социалната комисия със 112 гласа "за" и 58 "против". Мотивът на мнозинството бе, че не е морално тя да е шеф, след като е без депутатски имунитет с обвинение в злоупотреби като социаленминистър. Масларова ще напусне и комисията.

„Стандарт": Цонев си купил село

Медвен скоро може да бъде прекръстено на Цонево. Това твърдят от родното село на летописеца на Априлското въстание Захари Стоянов. Бившият военен министър Николай Цонев е напазарувал там къщи на килограм. В данъчната си декларация обаче е вписал само една. "Може само тя да е на негово име, но всъщност притежава 6 къщи и 3 дворни места в нашето село", обяви пред "Стандарт" Никола Фийков, бивш кандидат-кмет на Медвен. Земляците на Захари Стоянов твърдят, че една част от имотите на ексминистъра се водели на името на дъщеря му Моника. Други се пазарували от фирмата "Булгериън нукс", представлявана от приятеля на Цонев и настоящ депутат Красимир Неделчев Минчев.

 „Стандарт": Яне и Марио делят стая №13

Доскорошните другари и врагове с партиен билет Марио Тагарински и Яне Янев ще делят по неволя една стая в Народното събрание. След официалния разпад на парламентарната група на РЗС вчера двамата станаха независими депутати. По тази причина ще им се наложи да делят стаята с номер 13 в бялата сграда с надпис "Съединението прави силата". Групата на РЗС се разпадна и остана от 9 души, след като Тагарински реши да се отлюспи. Според правилника на парламента за група трябват поне 10 депутати. Така Янев изгуби стаята на Ред, законност, справедливост, както и служебните коли. Час след като шефката на парламента Цецка Цачева обяви разпада на групата на РЗС, работник чевръсто махна обозначителната табелка от вратата на стаята на депутатите.

Енергийната мафия е виновна за краха на групата на РЗС, обяви Янев. По думите му в схемата за разпада на групата са включени премиерът Бойко Борисов, президентът Георги Първанов и ДСБ. "Те си стиснаха ръцете за осъществяване на общи енергийни проекти. България става протекторат на Русия и троянски кон в ЕС", обяви Янев. Той запита дали Тагарински има енергийни и транспортни интереси с маршрутните линии. Янев заподозря, че искат да го отстранят от Консултативния съвет на президента.

На брифинга на РЗС се появи Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Той си размени остри реплики с Янев. "Кой си ти, че да казваш, че няма да се приеме предложението на РЗС да има група с 8 депутати? Кой си ти, едноличен търговец Лъчо Иванов ли?", избесня Янев. Иванов отсече, че има право на мнение.

 „Монитор": Коледа идва с 13-а пенсия

Възможно е пенсионерите да вземат коледни добавки. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Симеон Дянков. Вчера той съобщи, че решението за тринадесета пенсия ще бъде взето на заседанието на Министерския съвет следващата сряда. Социалният министър Тотю Младенов поясни, че се обмисля вариант да се вдигне минималната работна заплата. Размерът ще бъде обсъждан допълнително с финансовото министерство и синдикатите, уточни той. Дянков е изискал от всички министерства до петък да докладват какво допълнително възнаграждение за служителите си са планирали за тази Коледа. Според тази информация премиерът Бойко Борисов и Дянков ще решат дали тези поощрения да бъдат раздавани по предложения от ведомствата начин, или част от тези средства да бъдат насочени към социално най-слабите хора, включително и пенсионерите.

 „Монитор": Яне остана без табелка в НС

Парламентарната група на „Ред, законност и справедливост" бе заличена. Това стана, след като председателят на Народното събрание Цецка Цачева прочете вчера в пленарната зала заявлението на Марио Тагарински за напускане на групата на Яне Янев, депозирано миналия петък. Единствен Тагарински изслуша от мястото си шефката на парламента, а местата на бившите му колеги от РЗС бяха празни. Веднага след официалното обявяване на разпада служители на парламента отидоха към стаята на РЗС и публично отлепиха табелката с надписа „ПГ на РЗС" и светкавично заключиха вратата, за да не влизат повече в нея хората на Янето. Те пък се събраха в стаята на зам.-председателя на събранието Атанас Семов.

 „Монитор": Борисов лобира в Бон за еврото

България да влезе в еврозоната до 2,5 или максимум три години. За това лобира лично премиерът Бойко Борисов по време на тридневното си посещение в Германия, стана ясно от изявленията му вчера. Министър-председателят ще разговаря на тази тема и с канцлера Ангела Меркел през януари, когато отново ще гостува в западноевропейската държава по нейна покана. Дотогава обаче искал да свърши още доста работа. "Нали затова толкова стискаме зъби и колани и се опитваме да обясним на хората, че тази дългосрочна цел е важна за след кризата, за бъдещите поколения.

„Дума": София остана без пари

За дупка в бюджета на София призна за първи път вчера кметът Йорданка Фандъкова. Тя не цитира конкретни цифри, но обясни, че заради разликата в приходи и разходи в хазната ще трябва да се вдигнат някои местни данъци и такси. Най-важното, по думите й, било да се гарантират заплатите на служителите в общинската администрация.

Дефицитът ще е около 180 млн. лева, заяви пред ДУМА общинският съветник от БСП Георги Кадиев. Той припомни, че още преди месеци предупреждаваше, че в общинския бюджет ще зейне сериозна дупка. 2010-а ще бъде ужасна година за София, коментира още социалистът. По думите му краен вариант за справяне с положението е да се забавят заплатите в общината. Но пък нямало друг изход освен вдигане на данъците.

„Сега" : За Коледа кабинетът ще зарадва фирми, пенсионери и земеделци

Две седмици преди Коледа правителството реши да прояви малко щедрост въпреки жестоките икономии, които се налагат заради икономическата криза. То обеща да осигури пари за строителни фирми, фермери, пенсионери и социалнослаби. Това ще стане с цената на бюджетен дефицит.

Бюджетът за 2009 г. ще бъде пратен в парламента за актуализация и годината ще приключи с 500 млн. лева дефицит, реши правителството вчера. То ще даде 88 млн. лв. на земеделците, като 27 млн. лв. са доплащане към евросубсидиите за ниви и плащанията ще стартират от 14 декември. Кабинетът смята да изчисти и 100-120 млн. от задълженията на държавата към строителните фирми. Ще се отпишат и взаимни задължения за 50 млн. лева - понеже държавата има да събира данъци и осигуровки от фирми, на които дължи пари.

„Дневник": Временен стоп за екоенергийния бум

България може да замрази за шест месеца проекти в начален етап за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това съобщи вчера екоминистърът Нона Караджова.

"Възникват проблеми с големия брой проекти за вятърни генератори и инсталации за производство на енергия от слънчева светлина не само заради практиката те да се осъществяват в защитените зони, но и заради изключително многото подадени молби за отчуждаване на земеделски земи" - така Караджова аргументира обмисляната мярка.

Нарушения по "Натура 2000" и започналите наказателни процедури на ЕС срещу България за строителството на вятърни паркове на Калиакра без необходимите екооценки доведоха дотук, каза министърът. Земеделското министерство също отчита увеличаване на заявките за промяна на предназначението на земята за строителство на вятърни и соларни паркове, допълни тя. Сега ще се уточнява какви терени от земеделския фонд вече са определени за ВЕИ парковете.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини