От х:

Днес в x:

Ябълковци: Жп линията сече селото на две като Берлинската стена

Стотина жители на димитровградкото село Ябълково излязоха днес на протест срещу строежа на новата високоскоростна жп линия. Трасето разделя селото на две като Берлинската стена, оттатък линията остават двайсетина къщи, казват протестиращите. Единственият начин да се мине от едната част в другата ще бъде подлезът до жп гарата, която след завършването на линията ще бъде обикновена спирка. Освен това изградените в близост до река Марица подлези много често се наводняват и тогава двете части на селото ще са наистина отрязани. Това е и едно от недоволствата на ябълковци.

Основният проблем за тях обаче е, че близо 7000 декара обработваема земя остава от другата страна на релсите. Най-близкият подлез ще е на 2 километра от селото. Повечето от нас превозват продукцията с каруци и ако трябват да обикалят допълнително по 4 км., това ще отнема много време, казва Димитър Георгиев, един от протестиращите. Друг проблем е шумозаглушителната стена, която ще се издига успоредно на линията. Тя ще пресече няколко улици и ще спира изтичащата се от високите части на селото дъждовна вода. Крайните къщи ще бъдат наводнени, предричат ябълковци.

Обществено обсъждане на проекта в Ябълково не е провеждано, твърди председателката на инициативния комитет Делка Георгиева, бивш кмет на селото. Думите й бяха потвърдени от сегашния селски управник Иван Панчев.

На протеста присъстваше представителят на националната компания „Железопътна инфраструктура“ Богомил Тонев. Той предложи на ябълковци да оформят протеста си в писмена форма и да ги пратят в централата за обсъждане.

Поради дъжда стотината протестиращи не дочакаха преминаването на влака в 10.55 часа и се разотидоха.

Тодор Кръшков

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини