От х:

Днес в x:

Учените зяпнаха пред звезда, подобна на Слънцето

Астрономи от Европейската южна обсерватория (ESO) доказаха, че звезда, аналогична на Слънцето, има необяснимо поведение. Резултатите от работата на учените са публикувани в две статии в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, съобщи БТА, позовавайки се на Лента.ру. 

Става дума за последния етап от развитието на звездите, когато те се превръщат в червени гиганти. По това време диаметърът иммногократно се увеличава, а яркостта намалява. Звездите започват да пулсират, което се отразява на яркостта им. Част от пулсациите добре се вписват в общата теория за процесите, които стават в звездите. 

Една трета от наблюдаваните подобни на Слънцето звезди на късния етап от развитието си започват да изпитват дълги периоди на колебания, които могат да продължат до пет години. Причините за тях и досега не са известни.

В рамките на новата разработка учените са наблюдавали червени гиганти с помощта на телескопите VLT. В резултат те са събрали достатъчно систематични данни, които показват, че нито една от съществуващите теории не може да обясни колебанието на звездите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини