От х:

Днес в x:

Документи от дейността на видни лесовъди се съхраняват в Държавен архив - Перник

В Държавен архив – Перник се съхраняват документи, свързани с живота и дейността на лесовъдите Първан и Коста Байкушеви, съобщиха от институцията.

Заслуга на Първан Байкушев (1901 – 1976) е залесяването на Петроханската гора и строежа на лесничейството в с. Бързия. Той е роден в Трън, в семейството на учителя Харалампи Байкушев. Като млад специалист-лесовъд е работил в Карлово, Клисура, с. Бързия (Берковско), Пловдив, Ямбол, Сливен, Елхово, Благоевград и София. За принос в областта на горския фонд е удостоен с почетни отличия, ордени и медали.

Първан Байкушев е изявен общественик, дългогодишен секретар и заместник-председател на Трънско-знеполското културно и просветно дружество „Руй“, дългогодишен секретар на Комитета за изграждане на музей в Трън, сътрудник и член на редакционния комитет по издаване на сборника „Трънски край“. Активен член е на Туристическо дружество „Алеко Константинов“ – София.

Първан Байкушев е племенник на Коста Байкушев - един от първите лесовъди в България, дипломиран във Франция. Неговият чичо е изследвал най-известното дърво в Пирин, кръстено на откривателя си Байкушева мура. През 1897 г. той e изследвал дървото с тръбна сонда и изчислил възрастта му на 1200 години.

В Седмицата на гората жителите на Пернишки регион си спомнят за видните си земляци, коментират от местния Държавен архив.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини