От х:

Днес в x:

Възпоменателна плоча на загинал граничар откриват в родното му село Стефаново

Възпоменателна плоча на младши лейтенант Георги Стоименов ще бъде открита на 22 април в махала „Егреците“ на радомирското село Стефаново, съобщи за БТА Александър Кръстев - подполковник от запаса и председател на клуб „Мл. лейтенант Вергил Ваклинов“ в Кюстендил. Клубът е инициатор за изграждане на плочата и финансира начинанието.

Мл. лейт. Георги Стоименов е загинал на 20 години, защитавайки държавната граница при престрелка край връх Сарабурун. Това е най-тежкото крайгранично стълкновение с българска диверсантска група в историята на Гранични войски. Тя се е случила на 31 март 1952 година. Според официалните данни убити са двама диверсанти и един ранен е заловен. Загинали са трима български граничари - Стоил Косовски, Георги Стоименов и Асен Илиев.

В центъра на с. Вълче поле има паметник на тримата загинали граничари. Част от личните им вещи, снимки, личното оръжие и бюстовете им от граничния отряд в гр. Любимец и от заставите, на които са служили, се съхраняват в музея на граничарите в бившия граничен отряд в Ивайловград.

В центъра на Сапарева баня, откъдето е родом Стоил Косовски, е построен паметник чешма. В родното село на Асен Илиев - Караманово, Русенско, е вдигнат белокаменен монумент в негова чест. Възпоменателната плоча на Георги Стоименов ще бъде монтирана на чешмата в махала „Егреците“ в село Стефаново, където е роден граничарят.

Община Радомир подкрепя инициативата.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини