От х:

Днес в x:

Претеглиха световния океан

Опитвайки се да открият как водната маса в световния океан въздейства върху тектоничните плочи, германски учени направиха едно от възможно най-трудните изчисления в природата, за да определят колко "тежи" морската вода, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Вместо да изчисляват измененията в морските нива, което е сравнително лесно, учените се заели с много по-сложната задача да определят водната маса. Тя зависи от много фактори. Освен това океаните не са неподвижни, както е в идеалните модели, и теглото на водната маса значително се променя за кратки срокове. 

Учените от асоциацията "Хелмхолц" и института "Алфред Вегенер" заедно с колеги от Университета в Бон твърдят, че са решили загадката. За целта направили толкова прецизни изчисления, че успели да измерят дори краткосрочните колебания в пространственото разпределение на водните маси във водните басейни. 

Изследването им е публикувано в Journal of Geophysical Research. За да изчисли масата на океана, един учен трябва да познава преди всичко топографията на дъното му и височината на морското ниво, но също температурата и съдържанието на сол. Водата се разширява, когато се нагрее и следователно топлата вода тежи по-малко от същото количество студена вода. 

Германските експерти използвали данни от двата спътника на германско-американската мисия GRACE и факта, че океанското дъно се огъва като претоварена полица за книги право пропорционално на тежестта на водата. Тези данни комбинирали с цифрови модели на океана. Така успели за пръв път да докажат, че в по-високите географски ширини има значителни колебания във водната маса, които настъпват само за една-две седмици, пише д-р Юрген Куше.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини