От х:

Днес в x:

Съдбата на човека е да колонизира Марс

Човекът трябва да колонизира Марс, защото това е съдбата му.

Това заяви световноизвестният американски писател научен фантаст Рей Бредбъри, който е почетен гост от дистанция на Международния панаир на книгата в град Гуадалахара, Мексико, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Преди 40 години човекът стъпи на Луната. Бихме могли да останем там, за да колонизираме Марс. Марс е нашата съдба", каза авторът на "Марсиански хроники" и "451 градуса по Фаренхайт", на когото най-голямото изложение на испаноезичната литература оказва специална почит.

Той продължи: "Тревожи ме това, че не сме на Марс. Трябва да отидем на Луната, да създадем там космическа станция и да станем марсианци.След като колонизираме Марс, трябва да отидем на Алфа Центавър". Рей Бредбъри, който догодина ще навърши 90 години, участва в литературната проява чрез видеоконферентна връзка от дома си в Лос Анджелис, Калифорния. В продължение на час и половина писателят отговаряше на въпроси за начина, по който вижда бъдещето на човечеството.

Той се върна и далеч в миналото си, като заяви, че дължи изключителната си памет на факта, че "като бебе прекарал 10 месеца в корема на майка си".

Той разказа в подробности за деня на раждането си, 22 август 1920 г., като увери, че си спомня вкуса на майчиното мляко и болката, която усетил, докато го обрязвали на 5-дневна възраст.

Бредбъри си припомни също имената на мексиканските си приятели от детството, пътуванията си в Мексико, филмовите оператори, които са го посещавали, и деня, в който решил да стане писател. Бредбъри сподели, че баща му бил твърде беден, за да плаща за образованието му, и затова той се образовал в библиотеките, където прекарал 10 години.

През 1951 г. в библиотеката на Калифорнийския университет Бредбъри написал "451 градуса по Фаренхайт" на пишеща машина, в която трябвало да се пускат монети. "Пусках монета след монета и за девет дни изхарчих 9 долара", разказа той. По-късно печелел по 20 долара седмично, като публикувал статии или дописки в малки списания.

"Какво ще кажете, девет дни за първия вариант на "451 градуса по Фаренхайт"?, запита Бредбъри за произведението, вдъхновено от решението на нацисткия режим да изгори книгите, написани от евреи. На въпроса кой филм от цялото световно производство би спасил, Бредбъри отговори: "Гражданинът Кейн" на Орсън Уелс". Младите писатели Бредбъри посъветва да "правят нещата с любов, да обичат това, което правят". 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини