От х:

Днес в x:

Днес се отбелязва Световният ден за борба със СПИН

Световният ден за борба със СПИН се отбелязва днес. На 1 декември в повечето областни градове в страната ще се извършват безплатни и анонимни консултации и изследвания за СПИН. Инициативата е част от АНТИСПИН кампанията "Бъди в час", организирана от МЗ и Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". 

В София от 9.30 до 11.30 ч. мобилен кабинет с екип от Националната лаборатория по ХИВ ще бъде в двора на Софийския университет. Пред сградата на фармацевтичния факултет на Медицинския университет от 11.00 до 16.00 също ще бъде разположен подвижен кабинет с екип на Сдружение "Здравеи бъдеще". Междувременно доброволци ще раздават информационни материали и презервативи. Вечерта на 1 декември Коцето Калки организира АНТИСПИН караоке парти в столичния клуб "Фенс". Редица инициативи за популяризиране на деня за борба със СПИН ще се проведат и в останалите градове на страната. 

В Благоевград студенти от Югозападния Университет, от Американския Университет и ученици ще направят шествие, което ще приключи с оформянето на "червената панделка" – символ на борбата срещу СПИН. 

В Бургас от 14 ч. ще започне официално откриване на изложба с фотографии и четене на отличени есета, посветени на 1 декември в Изложбена зала на Младежки културен център. От 18.30ч. ще бъде представена театрална постановка "Нечия вина" от Формация за модерен младежки театър в зала НХК за ученици от бургаски училища. Денят ще завърши в 20.30 ч. със запалване на традиционната огнена панделка, пред сградата на Районен съд. 

В Пловдив на Централния площад ще се проведе концерт пред Централна поща на пл. "Централен". В Русе ще се организира изложба с рисунки на ученици от Математическата гимназия и викторини. Подробна програма с всички инициативи по места може да намерите в прикачения файл и на сайта на МЗ.

По света над 33 милиона в света живеят с ХИВ. На всеки 12 секунди се инфектира един човек. На всеки 16 секунди един умира.
В България всяка седмица трима души се инфектират с ХИВ. Половината от живеещите с ХИВ у нас са под 30 години.

Над 4 хиляди души в България живеят с ХИВ. З хиляди от тях не знаят това, сочат математическите модели за оценка на разпространението на СПИН, разработени Програмата за СПИН на ООН (UNAIDS).
Официално регистрираните ХИВ позитивни лица са 1071.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини