От х:

Днес в x:

Членството на Турция в ЕС към 2023 г. не е химера

Виждам Турция към 2023 година като членка на ЕС,заявява в интервю за списание "Нюзуик" турският външен министър Ахмет Давутоглу, пише вестник "Дюня".

В интервюто, в което отговаря на въпроси, засягащи турско-американските отношения и външната политика на Турция, Давутоглу посочва, че Турция е страна, която географски се намира и в Европа, и в Азия, на Балканите и до Кавказ и Близкия изток. 

Според Давутоглу турската външна политика не може да се възприема еднопосочно, а има многопосочни измерения. По думите му исторически с Турция са свързани повече от 20 страни в региона, а в самата страна живеят много бошнаци, албанци, кюрди и араби, както и други етноси.

В същото време Турция продължава да бъде важен член и съюзник в НАТО и продължаването на преговорния процес с ЕС е първостепенната й стратегическа задача. Относно различните коментари за отношенията й с Иран Давутоглу посочва, че за Турция отношенията с Иран не са нещо ново и турско-иранската граница не е променяна 370 години. 

Той изтъкна, че ще следват политиката за нулеви проблеми със съседите, която не изхожда от моментни интереси, а се опира на твърди принципи. Според турския външен министър Турция ще продължи да води провокативна близкоизточна политика, насочена към мир.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини