От х:

Днес в x:

Франция и Германия искат Дениз Тюркмен, съдът мисли

Тъсеният от две държави Дениз Тюркмен

Две европейски заповеди за арест с искане за екстрадиция на Дениз Тюркмен разглежда днес хасковският окръжен съд. Грузинецът, който бе изгонен от България през 2001 година като заплаха за националната сигурност, бе арестуван във влака от Истанбул на 24 ноември. Той е търсен от френското и немското правосъдие по обвинение в организиране на престъпна група за кражба на луксозни автомобили и продажбата им зад граница. Едното искане за екстрадиция е от съда в Марсилия, а другото – от Мюнхен.

Председателят на съдебния състав Стратимир Димитров отложи процеса за 7 декември. Дотогава трябва да бъде получено становище от европейския съд кое от двете искания за екстрадиция да бъде приоритетно – френското или немското. Също така трябва да бъдат отстранени и пропуски в превода от френски. Две идентични заповеди с искане за екстрадиция на едно и също лице е прецедент за хасковския съд.

Дениз Тюркмен, заедно с още трима грузинци бе изгонен от България през 2001 година. Истинското му име е Дмитрий Юриевич Цхондия. Женен е за Мертем Тюркмен, дъщеря на Исмет Рашид Тюркмен-Шабан – човек на Държавна сигурност, участвал в търговията с оръжие и каптагон по линия на „Кинтекс”. Според осведомени тези канали са били действащи до 1995 година. След смъртта на Шабан незаконният му бизнес се поема от Фатик, едно от най-известните имена на подземния свят в България.

През 2001 година заедно с Дениз Тюркмен от страната са изгонени Паати Блиадзе, Заза Цицвидзе и Владимир Тутберидзе.

Според българските специални служби четиримата са участвали в международна незаконна търговия с оръжие, изнудвания и грабежи, както и с пране на пари. Владимир Тутберидзе е съпруг на Светлана Шаренкова, бивша шефка на фонд „13 века България”.

Сега Дениз Тюркмен се подвизава под името Димо Скондия, има ирландски паспорт и гражданство. Той обаче не отрича старото си име, но твърди, че не го е ползвал от 9 години.

Дениз Тюркмен не е проблем на българското правосъдие, коментира в кулоарите на съда съдията Стратимир Димитров в отговор на репортерски въпрос защо не се потърси отговорност от грузинеца за нарушаване на забраната да влиза в България. Той е изгонен от страната с административен акт на специалните служби и това няма нищо общо с правосъдната система, обясни той.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини