От х:

Днес в x:

Мария Георгиева: СПИН вече не значи смъртна присъда.

Д-р Мария Георгиев

Д-р Мария Георгиева работи като инспектор в Дирекция "Надзор над заразните заболявания" към РИОКОЗ Хасково. Тя е консултант на програмата КАБКИС в региона. КАБКИС са кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН.

Интервю на Георги Христов

Д-р Георгиева, коя е най - голямата заблуда за СПИН-а?

-Те са няколко. Първата е, че диагноза СПИН значи смъртна присъда. При ранна диагностика пациентът получава безплатно изследване и антивирусна терапия. Така ХИВ вирусът може да бъде удържан неактивен повече от 20 години. Условието е да се следи активността и количеството на вирусния товар и нивото на СD 4-клетките. При всички положения, пациентът може да води пълноценен живот и да бъде в услуга на себе си и обществото. Втората заблуда е относно самото изследване. Положителният резултат не значи, че имате СПИН. Както и другите тестове, ние изследваме наличието на антитела. Това е появата на имуноглобулин в резултат на вируса. Резултатът се изпраща в националната референтна лаборатория в София, където правят пълно изследване. Случва се първоначални положителни резултати да се окажат фалшиви и да се окажат страховете напразни. Но ако наистина има ХИВ, то ранната диагностика е животоспасяваща.

Какво следва оттук нататък?

-Пациентът получава безплатно изследвания в специализирани болници. Това са обикновено университетските, най близката е в Стара Загора. Следи се активността на вируса. При преминаването на рисков праг започва антивирусно лечение. Това са изключително скъпи препарати, които не се намират на пазара. Те не са ефективни при превантивно приемане, тоест няма да ви спасят от СПИН, при полов контакт със серопозитивен партньор. Но са изключително ефективни при удържането на развитието на вируса. Пациентът се лекува ПРЕДИ още да се разболее.

Все още няма окончателно лечение?

-Все още не, но научната общност работи усърдно и такова сигурно ще се появи. До тогава пациентът трябва да направи всичко което зависи от него.

По отношение на заразяването има много митове и легенди...

- 4 телесни течности са най-рискови за заразяване-кръв, сперма, вагинален секрет и майчина кърма. При останалите-рискът е минимален. Каквото и количество слюнка да е , то не осъществява заразяване. При приемането на някоя от горните 4 течности през устата, при оралната любов например-също няма риск. Попаднали в храносмилателния тракт, вирусите измират от високото ниво на киселина в стомаха. Сега внимание! При попадането върху кожата на кръв или друг високорисков секрет, зависи дали имате рани, през които вирусът може да премине директно в кръвоносната система. Извън половите органи, най - рисковото отверстие на човешкото тяло са очите!

Там рискът е много голям. При аналния секс,вероятността от заразяване също е огромна, главно заради нараняванията които се получават. Оттам идва и риска, който да подчертаем, е огромен. При обичаен начин на полово общуване има дългогодишни полови партньори дават различни резултати-един позитивен, един негативен, въпреки че не са се пазили. Опира до организъм. Не и при при аналния секс обаче.

Малко блиц въпроси, може би наивни. Високата концентрация на алкохол в кръвта предпазва ли от заразяване?

-В никакъв случай. Даже увеличава риска, доколкото замъглява преценката на човека и той не взима необходимите предпазни средства

Другите контрацептиви освен презерватива помагат ли при защита.

-И дума да не става. Те пазят от друго. Не помага и взимането на лекарства преди това.

Можеш ли да се заразиш от тоалетна чиния в обществена тоалетна?

-Изключено. От външна среда заразяване не може да има. Вирусът е жив само до 1 час при стайна температура, която се брои за оптимална. Много бързо умира. За сравнение, хепатитът може да е жизнен и опасен седмици наред.

Комар или друго кръвосмучещо насекомо предават ли СПИН. Кърлежът или пиявицата могат да пренесат не малко количество

-Не. Не е констатиран досега такъв случай. Иначе дори и от една капка кръв може да стане заразяване, но само от човек на човек.

Изследването е доброволно. Кои повече го предпочитат-мъжете или жените?

-Две трети от проверените са жени. Освен тук обаче, ние имаме и изнесени структури, които също осъществяват изследвания. Попадаме понякога в колективи, които са изцяло от жени. В някои училища, като например гимназията по лека промишеност, почти няма момчета. Оттам има тази диспропорция. Пък и мъжете са по - резервирани. Идват, когато се осъзнаят че са правили необезопасен секс със случаен партньор. Точно тогава обаче нищо не е сигурно.

Че защо?

-Създаването на антитела, на които е базиран теста, е бавен процес. Има един прозорец от 1 седмица до 3 месеца, когато това се случва. В този период може да има фалшиво отрицателни тестове. Затова им правим изследване за тяхно успокоение, но ги каним и след три месеца.

Колко често хасковлията прави безразборен секс?

-Некоректен въпрос. Ние не правим разследване. Това е поверителна информация. Изследвали сме 2 хиляди души. Няма нито един положителен резултат.

Вярно ли е че все по-млади хора се тестват за СПИН?

-И друг път съм го казвала-най - често тестваната група е от 18 до 36 години. По - малките трябва да дойдат с родител който да се подпише че желае изследване на детето си. Младите са активни полово затова и те са най рискови.

Идват ли тук наркомани, които да са правили, хм , рисково убождане с игла?

-Да, идвали са. Не са много, но има и такава бройка.

Бременните жени?

Много е важно, майката да осъзнае отговорността към детето си. То може да се роди здраво при подходяща терапия, ако се започне от ранните месеци на бременността. Ако се почне от 7-я месец да речем е късно, но все още има шанс.

Тоест има вероятност, дори и серопозитивна майка да роди здраво дете, но после да го зарази с кърмата си?!

-Да, има. Кърмата е високорискова телесна течност. Все още много неща по механизма на предаване на вируса не са докрай изяснени.

Реална ли е цифрата 4 хиляди серопозитивни в България.

-Това е върхът на айсберга, да. Може би са повече, макар тази цифра да се базира на статистически доказани методики. За по-голяма точност трябва хората сами да си правят изследвания поне веднъж годишно. То е безплатно при нас, спестява много последствия. И нещо важно-Васерман-не е тест за СПИН, той е за венерически предавани болести като Сифилис. За СПИН се използват други реактиви. Затова тези, които искат да се изследват, трябва да заявят категорично, че искат да го правят за СПИН. Всичко е напълно анонимно и безплатно.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини