От х:

Днес в x:

НАСА ще следи от космоса разпространението на болестите по Земята

Специалисти на НАСА ще следят от космоса за разпространението на болестите на Земята, съобщи "Стампа", цитирана от БТА.

За целта американски спътници събират информация за прашните бури, които пренасят т.нар. патогенни агенти като бактерии, вируси, гъбички.

"Пренасянето на възбудителите на инфекции чрез праха е ново научно откритие - обяснява физикът Уилям Сприг от университета на Аризона, изучаващ атмосферата. - Доскоро мислехме, че основните патогенни преносители са други, например комарите."

Според изчисления на американски учени, обемът на земния прах е 3 млрд тона. Всеки грам от него съдържа милион бактерии, 100 000 вируса и 10 000 гъбички.

"Климатичните промени влияят на разпределението на прашните бури върху земната повърхност, и, както следствие, на разпространението на болести на различните континенти", твърди американският учен.

Опасни са обаче не само болестите, но и вредните за човека тежки метали, които прашните бури пренасят: никел, алуминий, олово и стронций. В някои райони на планетата, на театъра на военните действия, където има американски военни, изследванията по разпространение на вируси в атмосферата се правят от няколко години.

Днес благодарение на спътници прашните бури могат да се прогнозират за три дни. Данните се предават на американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията, където специалисти оценяват риска и при необходимост бият сигнал за тревога. При желание от подобна мрежа могат да се възползват и други страни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини