От х:

Днес в x:

Искат затвор за собственика на кучето, нахапало жестоко дете във Въгларово

    10-годишният Дениз, който беше нахапан жестоко от куче в хасковското село Въгларово, вече е добре. Това заяви днес майка му Таня Радева.

    Припомняме, че инцидентът стана на 14 юни 2022 г. Тогава четвъртокласникът и приятелят му Петко били на село, където били бабите и дядовците им. Същия ден следобед двамата си играели и тръгнали след кола, като пътят ги отвел край кошарите на Анастас Караиванов в покрайнините на селото, когато изскочило едно от кучетата му от породата Кавказки вълкодав и се нахвърлило върху Дениз. Момчето успяло да вземе камък и го прогонило.

    В този момент Петко се развикал и на помощ се притекли двете баби на децата. Бабата на Дениз се хвърлила върху него, за да го пази с тялото си от кучето. Детето получило средна телесна повреда и беше с временна опасност за живота. Имало е разкъсване на десен бъбрек, разкъсно-контузна рана в поясната област в дясно, която комуникира с коремната кухина, счупване на 4 ребра вдясно.

    „Буквално детето ми беше разкъсано, червата му се виждаха“, с ужас разказа майката, която го придружавала в линейката по пътя от Хасково до Пловдив. В динамиката, стигайки в двора на УМБАЛ –„Свети Георги“, разбрали, че се е спукала гумата на специализирания автомобил. Там момчето е било лекувано в Детска хирургия. Било е 7 дни в кома, а е престояло общо месец в болницата, където било и на рождения си ден. Докторите, които го приели, плачели заедно с майката и се молели то да оцелее.

    Прибирайки се в дома си, темата за кучетата се избягва да се коментира в семейството, за да не връща спомените на Дениз, които са ясни. „За наше щастие в момента той е добре. Ходи на училище, но се опитваме да превъзмогнем всичко, което ни се случи“, каза майка му Таня.

    Близо 7 месеца след инцидента, по обвинителен акт на прокуратурата, Районен съд-Хасково наложи административно наказание – глоба в размер на 2000 лева за това, че не е положил достатъчно достатъчно грижи за кучето, което е нахапало момчето. В мотивите на съдия Мартин Кючуков пише, че присъдата е произнесена при лек превес на смекчаващите вината обстоятелства - добрите характеристични данни на подсъдимия, липсата на криминални регистрации,
    изразеното критично отношение към стореното, пълните самопризнания. Като отегчаващи вината обстоятелства са посочени тежките увреждания на детето.

    Родителите на Дениз не са участвали в процеса, но според майката наложеното наказание е изключително ниско. Тя е категорична, че той трябва да влезе в затвора, защото и без това Анастас е бил глобяван от различни институции заради кучетата, което не е постигнало необходимия според нея възпитателен ефект. Майката е ангажирала адвокат и смята да заведе отделно гражданско дело, в което да предяви граждански иск за нанесените травми на детето й вследствие от бруталното нападение над детето й от кучето на Анастас.

    Тя си дава сметка обаче, че са такива законите в България. „Ако аз бях направила нещо на кучето, може би щяха да ми дадат ефективна присъда. Явно кучетата са по-скъпи на държавата, отколкото децата“, заяви Таня Радева.

    На нейното мнение бяха бабата и дядото на Петко, както и хора, живеещи около кошарите на Анастас. Те също настояха за по-строго наказание за собственика на кучето.

    Според повдигнатото му обвинение, законът предвижда до 3 години затвор или пробация и глоба до 5000 лева. От Районна прокуратура-Хасково заявиха, че ще обжалват присъдата пред Окръжен съд – Хасково.

    По информация на Таня, стопанинът е преместил шестте си кучета, които е отглеждал през лятото на миналата година. Местните обаче се опасяват, че в един момент Анастас може отново да върне кучетата, от които настръхват хората в селото, тъй като били агресивни.

    Репортерска проверка на място днес установи, че в разградената кошара има едно куче, различно от породата Кавказки вълкодав. Още след инцидента самият Анастас заяви, че той отглежда четириногите срещу крадци. Хората в селото обаче бяха категорични, че той ги развъжда с цел търговия.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      88
      88
      12 -52
      16:50, 26 яну 2023
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      Фе
      Фен
      18 -7
      16:52, 26 яну 2023
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Ай
        Ай ай
        20 -1
        17:12, 26 яну 2023
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 3
      Е
      Е
      26 -3
      17:23, 26 яну 2023
      Все пак се касае за детето и, нормално е!
    • 4
      Фе
      Фен
      5 -12
      18:11, 26 яну 2023
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
      • Го
        Годинките летят
        7 -7
        18:46, 26 яну 2023
        Как млада,ти ако си набор 65,може и да е млада за теб
    • 5
      Га
      Гарвана
      10 -4
      18:25, 26 яну 2023
      Що за име е Д е н и з?!Да не би да се казва Денис!
      • До
        До гаргата
        0 0
        08:17, 28 яну 2023
        Ти се пишеш Гарван, а питаш що за име е Дениз ???
    • 6
      Фе
      Фен
      7 -4
      19:17, 26 яну 2023
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Ау
        Ауу
        8 -1
        19:53, 26 яну 2023
        40 годишна преди 8-9 години
    • 7
      Ис
      ИСТИНАТА
      4 0
      11:40, 27 яну 2023
      Ей боклуци, вие който обиждате тази майка която само тя си знае какво преживяла и бащата. Малоумници такива обиждам ви и с кеф ще го направя в лицето ви само да разбера кой сте .Още помня това крехко малко и безащитно дете , като се лекуваше на басейна на минерални бани миналата година още ми е в съзнанието какво е преживяло просто с тези белези е нещо ненормално да се види камо ли да ви се опише такова нещо, издроди само това мога да ви нарека да се шегувате и сметете на тази ужасна случка с това дете.Няма да ви пожелавам ,но само си помислете ако на вас ви се беше случило същото ?
    • 8
      Ив
      Иван Венков
      4 0
      13:22, 27 яну 2023
      Много прост народ има . Ракията е смисъла на живота на повечето . Какво да очакваме да напишат ? Бедни , гладни озлобени мишки . Когато им звънне шефа , някоя проста пача , веднага стават като малки меки облачета. Сега тук са големи плейбои и бъхтичи. Жената вкъщи не са я събличали с месеци или с години. Прост народ ейй . Това детенце е по-голям мъж от всички събрани палячовци които са писали тук !
      • Ив
        Иван Венков
        3 0
        13:24, 27 яну 2023
        Той е огромен мъж , не по-голям ! Огромен е !
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини