От х:

Днес в x:

„Бабините” детенца затлъстяват повече

Ендокринолога д-р Тодор Стойков, педиатърът д-р Джонева и д-р Александров от Хеи разясниха проблема със детското затлъстяване

 Децата отглеждани до 4 годишна възраст в домашни условия са многократно по застрашени от затлъстяване. Около това мнение се обединиха педиатри, ендокринолози и директори на детски гардини. Днес в здравната инспекция те дебатираха проблема, по повод седмицата на здравословното хранене. Според детския лекар д-р Велислава Джонева, проблема със затлъстелите деца обхваща вече 10 до 13 процента от подрастващите. Преди 20-тина години бе само 3-4 %, коментира тя. Нездравословен начин на живот, мазни и тестени изделия и обездвижване са главните предпоставки за натрупване на излишно тегло.

Според директора на 16-то ОДЗ в Хасково Ели Георгиева, децата които тръгват на ясла от 1 до 3 години почти не са застрашени от наднормено тегло. „При нас менюто е контролирано и най вече не се прекалява с храната. Желанието за допълнителна храна се съобразява със статуса на детето и неговата физическа активност”, каза г-жа Георгиева и сподели че в нейното ОДЗ от 163 деца, 5 имат наднормено тегло. Всички те са от късно тръгналите на детска градина. За сметка на това, децата отрано дадени в детски заведения се развиват хармонично.

Истинския проблем със затлъстяването обаче започва в училище, смятат здравните инспектори от дирекция „Опазване на общественото здраве” в РИОКОЗ. Далеч от погледа на родителите, децата предпочитат да харчат парите за храна за да купуват снаксове, чипсове и хамбургери. Учителите нямат право да правят забележка, родителите не разбират, а в много случаи когато научават, не проявяват нужното разбиране. Според здравните инспектори, единствения изход от перспективата за затлъстяване е стриктното спазване на забранителните режими за продажба на нездравословни храни в училище. Затлъстяването означава почти сигурен диабет от 10 до 15 години по-късно, предупреди ендокринолога д-р Тодор Стойков.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини