От х:

Днес в x:

Европейският спътник SMOS изпрати първите си данни

Европейският спътник SMOS за изследване влажността на почвата и солеността на океаните изпрати първите си данни, съобщи БТА, цитирайки Би Би Си.

"SMOS работи като мечта - каза д-р Ян Кер, главен учен на мисията от Центъра за изследване на биосферата от космоса в Тулуза. - Всичко премина по часовник и точно както очаквахме, дори по-добре. Не се надявахме толкова скоро да имаме снимки". 

Спътникът на Европейската космическа агенция беше изстрелян на 2 ноември. Неговата антена беше разгъната два дена по-късно, а сега заработи и единствения му инструмент - интерферометричния радиометър. 

Първата му снимка не е добре калибрирана, но според екипа показва, че инструментът е в добро състояние. Интерферометричният радиометърът е с диаметър 8 м. Той прилича на хеликоптерни перки. Уредът ще измерва влажността на почвата и солеността на океаните, като наблюдава вариациите в естествените микровълнови емисии от повърхността на планетата ни. 

SMOS ще изследва хидроложкия цикъл - обмена на вода между сушата, океанската повърхност и атмосферата на Земята. Очаква се работата му да подобри значително прогнозите за времето и предупрежденията за наводнения. Мисията SMOS е част от програмата "Жива планета" за наблюдения на Земята. В нея участват Европейската космическа агенция, Френският национален център за космически изследвания и Испанската агенция за космически изследвания. 

SMOS е на полярна орбита, на около 755 км над Земята. Масата му е 658 кг. Бюджетът на програмата е 315 милиона евро. Очаква се спътникът да работи най-малко три години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини