От х:

Днес в x:

Д-р Димитър Шопов: Имам само джип. От болницата не може да се краде

д-р Димитър Шопов

Д-р Димитър Шопов бе в продължение на 4 години изпълнителен директор на хасковската многопрофилна болница. Той бе сменен на 11-ти ноември тази година на общо събрание на акционерите в лечебното заведение. В края на управлението му, болницата регистрира дългове от 2.8 млн лева които я нареждаха на 7-мо място по задлъжнялост в страната. Преди два дни, новия изпълнителен директор д-р Тодор Пандов афишира, че всъщност дълговете са 6 млн лева, като близо два милиона са само за първото деветмесечие на тази година. Доктор Шопов сам потърси Haskovo.net за да осветли истинското положение в лечебното заведение. За дълговете, заплатите, политическите поръчки и отношението на правителството и местната власт към МБАЛ. И още: облагодетелства ли се бившия изпълнителен директор от престоя си на шефското място.

Интервю на Георги Христов

Д-р Шопов здравейте. Радвам се че ни потърсихте. Ние се опитвахме безуспешно да се свържем с вас…

-Първо нека да изясня, че не съм се крил от никого, нито съм си изключвал телефона. Телефона, на който сте ми звъняли вие и вашите колеги бе служебен. След напускането на поста, аз го върнах. Така е редно. Не се крия, нито искам да изглеждам все едно съм гузен. Готов съм да отговарям на всякакви въпроси.

Има такива. Но преди това нека изясним вашия статут. Къде работите в момента?

-Безработен съм. Или на борсата, ако щете. Не отговарят на истината всички спекулации, че съм отишъл еди къде си. Напуснах по взаимно съгласие. Имах причини.

Тези причини са интересни. Но нека първо ви попитам-наистина ли състоянието на болницата е толкова тежко. 6 млн лева дългове?!

-Няма 6 млн лева дългове. Има 2.8 млн лева. Това са просрочените задължения. Това са единствените задължения, които имат значение, защото по тях текат лихви. Другото са пари, които предстои да бъдат платени. С отложен срок на плащане. Това не са дългове. Когато на 5-ти октомври 2005-та година поех болницата, я заварих със 7 млн и 400 хиляди лева пари които трябваше да се платят. От тях просрочието бе 3 млн и 800 хиляди. Това са реалните дългове. Сега са 2.8 млн.

Какво значение има? Тези пари трябва да излязат от болницата. От къде са-от закупена апаратура. Ремонти?

-Има огромно значение. Вижте, купуваме например скенер за 700 хиляди лева. Търсим показателите-качество, цена и отложено плащане! Това са главните показатели. Значи, скенера струва 700 хиляди например, ние плащаме 400 хиляди, а за останалите 300 хиляди сключваме с фирмата договор че ще ги платим в следващите 1 или 2 години. Отложено плащане! Така за този период аз тия 300 хиляди ги въртя. Има възвращаемост в тях. С 0 % лихва. Де факто

ПОЛУЧАВАМЕ БЕЗЛИХВЕН КРЕДИТ.

Няма такава сделка например, искат ми 1 млн например, аз давам 1 млн. Плащам част от сумата- останалата впоследствие. Щото нуждата от апаратура е належаща. Нуждата от пари също. Това не са дългове. Ние избираме кога да платим тези пари. Това е част от критерия по който избираме доставчика.

Вярно ли е че сте купували по-скъпа апаратура при наличие на много по евтини аналози

-Това са пълни глупости. Всяко мое решение трябва да е обосновано. Мотивирано. Иначе има един орган-КЗК/комисия за защита на конкуренцията/, който ще ме разкатае. На каква база аз ще съм избрал една оферта, особено ако тя е по-неизгодна. МЗ/министерството на здравеопазването/ ми иска ежемесечен отчет-колко пари съм спечелил, колко съм похарчил, за какво съм ги похарчил, от какво съм ги спечелил. И защо. Как мога да въртя далавери с техниката.

Комисионните.

-Абе хора, защо някоя фирма ще ми дава комисионни, ако тя отговаря на всички изисквания и знае че предлага най-добра оферта откъм тези показатели. Тя така или иначе ще си спечели търга.

При идентични оферти как избирате коя да спечели?

-При идентични оферти, търгът е провален. Няма идентични оферти. Правилата са много точно регламентирани. Ако да речем предлагате аналгин по 2 стотинки, как да обясня защо избирам някой който го предлага по 3. А по другите показатели? А за апаратура-толкова и толкова снимки, с такова и такова качество на такива и такива изисквания. Една камара изисквания с цена към тях, която при това трябва да бъде най-изгодната. Ако тя не е, ще ме разкатаят що съм я избрал. Ако е, защо тая фирма трябва да ми дава комисионна, след като знае, че по закон ще спечели?

От къде идват тези дългове, тогава?

При нас приходите се формират от клинични пътеки и субсидия от министерството на здравеопазването. 199 клинични пътеки, крайно недофинансирани. От там се почва. Често пъти идват забатачени пациенти. В много усложнено състояние, лекувани първо в болниците по места. Така лечението на болеста не струва да речем 400 лв, колкото е по каса, струва 5-600 лева. Това първо, второ: в клиничните пътеки не е индексиран труда на лекаря. От тези клинични пътеки аз после му давам заплатата-ето го втория скрит дефицит. Далеч по-явния дефицит идва от неосигурените лица. Годишно през нашата болница минават средно по 1000 неосигурени лица. Средно по 1000 лв струва лечението им. На някой доста по-малко, на някои много повече, но толкова средно. Значи, средно годишно по 900 хиляди-1 млн се натрупва дефицит.

4 ГОДИНИ ПО 1 МЛН ЛЕВА СА 4 МЛН ЛЕВА ДЪЛГ

Само от неосигурени. Споменах вече за недофинансираните пътеки. Пасивите. Има два вида заплати. Първите, са резултат от колективния трудов договор. Пандов като ти показваше този фиш, защо не спомена че това са парите само от колективния трудов договор. Тези 706 лв са заплатата му по трудов договор. Към него има пари от клинични пътеки. 55% от стойността на клиничните пътеки се отделят за заплати. Тези пари са различни за всяко отделение. Те се разпределят по вътрешна методика-там където се изработват повече клинични пътеки, има и повече пари. Тези пари се добавят към основните заплати договорени между правителство и синдикати.

Добре, колко взима доктор Пандов. Той ни показа фиш за 706 лв бруто, 552 чисто. Това за шеф на отделение е смешно

-706 лв заплата. Още 700 лв като член на борда. Още поне 700-800 лв по пътеки. 2200 лв. С клиничните пътеки, средно

ВСЕКИ ЛЕКАР ВЗИМА НЕ ПО-МАЛКО ОТ 800 ЛВ. СЕСТРИТЕ НЕ ПО-МАЛКО ОТ 500.

Има разбира се разлика в зависимост от стажа, квалификацията и така нататък. Това са усреднени цифри, които за някои отделения са минимални.

Кои са най-добре платените отделения

-Хирургия, неврологично отделение и кардиология. Там цифрите са към максимумите. Месечно болницата плаща 2 млн и 300 хиляди за заплати.

При ограничените приходи, откъде ще се събират пари за повишаване заплатите за лекари, подобряване на болницата че и върщане на задълженията

-Свиване на разходи. Програмата бе готова….

Същата която правителството отхвърли.

-На вас са ви казали, че я отхвърлиха. На мен ми я одобриха. Нещо повече, в момента се действа именно по моята програма. Защото няма друг начин за справяне.

Една от точките на антикризисната програма бе климатизиране на цялата болница. Доктор Стефка Вълкова открито заяви че идеята не е особено удачна и даде пример с нейното отделение.

- Липса на изолация, 21 помещения, значи 21 климатика. Скъп ток и т.н. Тя е права и не е права. Да, няма ремонт в нервно и дограми. Но нека ви кажа колко струва отоплението. Пускаме парното от 6 до 10 сутринта и 6 до 10 вечерта. През останалото време пациентите се отопляват с ток. Няма да стоят на студено я.

ЕДНО ОТДЕЛЕНИЕ ХАРЧИ 100 ХИЛЯДИ НА МЕСЕЦ САМО ЗА ТОПЛО!

С климатици. 20 климатика по 600 лв всеки-12 хиляди. През лятото хладно, през зимата топло, 24 часа. Половин киловат на час-12 киловата на ден. 20 климатика по 12 киловата-240 киловата на ден. По 20 стотинки киловат, станаха около 50 лв. По 30 дни-1500 лв за цялото и отделение. Вярно, всеки месец, не само през зимата, но пак може да изчислите че разходът е в пъти по-малко. А има и ремонтирани отделения с добра изолация.

Защо тогава не ви приеха програмата.

-Министерството не действа по целесъобразност, а по политика. Смениха управителите на 90% от областните болници и на най-печелившите, също. Д-р Петко Митев на Пазарджик е сменен. Реализираха печалба по 120 хиляди лева на месец. Симеон Василев в Перник, д-р Миткова в Разград, д-р Бекярова-Стара Загора. И още много други на печеливши болници.

Значи назначенията са политически. Вие политическо назначение ли бяхте?

-Да, бях политическо назначение. Поне за това доктор Пандов е прав. И той е политическо назначение, но само толкова. Ами като го назначиха в борда, кои партии бяха на власт? С чия помощ се вмъкна в борда? Само ще ви кажа че не е ДПС.

Да оставим това докторе. Вярно ли е че за 4 години сте събирали управителния съвет 4 пъти.

-За 4 години, вижте протоколите, имаме 50 заседания. На всяко от тях има три подписа за присъствие, включително и на Пандов. Документирано е.

Имало ли е случай доктор Пандов да не е бил съгласен с вас?

-49 пъти е бил съгласен. Само на последното при приемането на антикризисната програма, писа въздържал се. Ей така, без мотиви.

Какви са отношенията ви с д-р Пандов.

-На Тодор и Митко сме. Бих казал добри. Нямал съм проблеми с него.

Защо не ви назначи отново в болницата. Вие защо не останахте.

-Защото ми каза-където преценя, там ще те сложа. Аз имам две специалности, обща и детска хирургия и научна степен. Той ми предложи да ме назначи за епидемиолог!

ОБРАЗНО КАЗАНО, ПАНДОВ ИСКАШЕ ОТ МЕН ДА СЕ ЗАНИМАВАМ С ВЪШКАРИТЕ

Вие на мое място какво бихте направили?

Ако имам шанс да съм на ваше място, първо бих се запитал-изгодно ли е да си шеф на болница?

-Не. Това е тежък воденичен камък. Няма никаква изгода. Никаква файда, само работа. Подписвам се, не може да се злоупотребява.

Вярно ли е че имате няколко коли и друга недвижима собственост покрай шефството ви.

-Наскоро се разведох. Взеха ми дори апартамента, така че нямам дори апартамент. Що се отнася до колите. Имам Сузуки Гранд Витара. Изплащах го на вноски, по 600 лв всяка. За три години, сега тъкмо съм го изплатил. Имам едно място край село Бисер-от поне 25 години. Празно място. Както вече казах нямам и апартамент. Дори ще ви изкарам справка от НАП, ако желаете.

След като не сте се облагодетелствали, признавате ли, че сте съсипали болницата и заради това няма специалисти в нея.

-Не. Имаме специалисти, проблемите са от друго естество. Разходите.

Има ли специалисти в Нервно.

Не. Заради доктор Вълкова. Заради нея избягаха лекарите от отделението.

От своя страна д-р Вълкова индиректно ви обвини за плачевното състояние на болницата, като посочи загубите за сметка на пирходите на други болници.

-Тя е от ГЕРБ. Всеки от БСП трябва да е най-черен.

Болницата е съсипана. В тази връзка, как ще коментирате идеята на кмета Георги Иванов да се пренесе заведението в недостроения хирургичен блок като се продадът настоящите „павилиони” в които се помещават отделенията.

-Супер решение. Това ще спаси болницата. Всички болници със вертикално разположение са печеливши или в най-лошия случай са на нулата. Идеята е страхотна, но зависи от главния акционер-министерството на здравеопазването.

МИНИСТЕРСТВОТО Е ПРИЧИНАТА ОБЩИНИТЕ ДА НЕ ИНВЕСТИРАТ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА

Иначе с Георги Иванов сме имали колегиални и коректни взаимоотношения. Но защо той да дава пари за болницата при условие че държателят на контролния пакет, правителството, се е отказал да прави това.

Защото ги инвестирате в почивни станции.

-Това за което намеквате, че средствата от общината сме ги вкарвали в почивни бази е от времето на моя предшественик/Ясен Янев/. Не коментирам, нещо в което нямам участие.

Това правителство от което недоволствате, ви даде много пари за апаратура.

-С предишните двама министри на здравеопазването имах пряк контакт. Директен. С настоящия-само индиректен. Знаете ли че включиха точката за промяна в управителния съвет на болницата в деня на общото събрание. Аз разбрах че ще се обсъжда смяната на изпълнителния директор на 10-ти ноември в 9 сутринта. До тогава бях, а и всички членове на управителния съвет и акционери, в пълно информационно затъмнение. Всичко а стана в последния момент.

Последен въпрос докторе. Чувствате ли се предаден от колегите си?

-/след дълго замисляне/ Знаете ли,на белите престилки, бели са им само престилките.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини