От х:

Днес в x:

Апокалиптична прогноза: До края на века температурите ще се повишат с 6 градуса

Поради растящите емисии на въглероден диоксид в атмосферата средните температури на Земята до края на века ще се повишат с 6 градуса по Целзий, съобщиха в. "Индипендънт" и в. "Дейли телеграф", като цитират резултати от британско изследване. 

Това означава, че най-мрачните прогнози за климатичните промени започват да се сбъдват, отбелязва БТА.

Затоплянето ще е много по-голямо близо до полюсите и може да има катастрофален и необратим ефект върху планетата. Части от нея може да станат необитаеми и да бъдат застрашени основите на човешката цивилизация, предупреждават изтъкнати британски климатолози. 

Ако 2 градуса е общоприетият праг на опасните климатични промени, повишаването на температурата с 6 градуса трябва да е наистина много опасно, пише природозащитникът и журналист Марк Лайнъс. 

Той преровил всички налични данни, за да нарисува картината на свят, в който температурите са три пъти по-високи от опасната. Заключението му е, че 6-градусово температурно повишение би превърнало планетата в парник. Такова нещо не е било виждано през последните близо 100 милиона години, когато динозаврите са бродели в полярните тропически гори и пустините са стигали до сърцето на Европа.

Лайнъс казва, че резултатът може да е масово измиране на почти целия живот. Човечеството може да бъде сведено до няколко враждуващи групи хора, борещи се да оцелеят близо до полюсите. С времето малък брой видове може да се приспособят към резките промени. Тъй като тропиците ще са твърде горещи за отглеждане на култури, а субтропичните райони - твърде сухи, милиарди хора ще се озоват в практически необитаеми части на планетата. Сред тях може да е дори Южна Европа, когато Сахара навлезе в Средиземноморието. 

Поради стапянето на ледените покривки пък стотици милиона души ще бъдат принудени да навлязат във вътрешността на континента заради бързонадигащите се морета. Поради изчерпващите се хранителни ресурси в света хората яростно ще се стремят да се подслонят в по-високите средни ширини и субполярните пояси. 

Тази апокалиптична картина се потвърждава от данните от изследванията. 

Емисиите от CO2 от индустрията, транспорта и обезлесяването са се увеличили с около една трета от 2002 г. и Земята постепенно губи способността си да поглъща парниковите газове в "естествените утаители на въглерод" като океаните и горите, твърди проф. Корин Лекуер от Университета на Източна Англия. Тя ръководи изследване, в което участва и Британският антарктически институт. Резултатите от него са публикувани в сп. "Нейчър джиосайънс" (Neture Geoscience). 

Предишно изследване, осъществено от д-р Волфганг Кнор от Бристолския университет обаче не откри доказателства, че планетата губи способността си да абсорбира въглерода.

Проф. Кнор заяви, че двете изследвания показват колко е трудно да се изчисли количеството CO2, което Земята поглъща. Въпреки че неговите резултати не сочат разлики засега, той не изключва вероятността океаните да загубят способността си да абсорбират въглеродния диоксид в бъдеще.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини