От х:

Днес в x:

Сензационно откритие: Човекът може да вижда с помощта на езика

Американски учени разработиха революционна технология, позволяваща да бъде възвърнато частично зрението на слепи хора с помощта на нервните окончания на езика, предаде БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС. 

По данни на научното сп. "Сайънтифик Америкън" слепи хора проглеждат благодарение на "Брейн пойнт".

Теоретичната основа на новата технология е била заложена още през 60-те години на миналия век от прочутия неврохирург Пол Бах-и-Рита. Той предположил, че човек вижда с мозъка, а не с очите си. А зрението служи само като "доставчик" на външни светлинни сигнали.

Сега научните предположения на д-р Пол Бах-и-Рита са потвърдени в практиката. Учените са създали специално приспособление, което в значителна степен възвръща зрението. То представлява очила, улавящи светлината. Те предават информацията на специално миниатюрно устройство. Последното преобразува светлинните вълни в електрически сигнали, които постъпват по тънък кабел към езика. 

Езикът е избран като канал за предаване на сигнали към мозъка, тъй като нервните му окончания са много чувствителни и способни да предават голямо количество информация. Така езикът заменя частично 2 млн оптични нерва, които водят от очната ябълка към мозъка на човека. Получените от езика импулси в главния мозък се преобразуват в образи.

По време на тестове с новите очила хората са видели врати, бутоните в асансьора, дори букви. Необходима е около една седмица, за да се научи човек да вижда с езика си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини