От х:

Днес в x:

Нов обвинителен акт срещу кмета Иванов внесен в съда

Георги Иванов

Обвинителен акт срещу кмета Георги Иванов бе внесен днес в деловодството на окръжния съд. Той е за безстопанственост по случая с търговската верига БИЛЛА, а градоначалникът е обвинен, че е ощетил общината със  112 000 лева. Сумата представлява лихвите върху 362 000 лв., които са били преведени от БИЛЛА през 2001 г. за разчистване на терен в града за строителство на магазин от веригата. По-късно фирмата се отказа от новия хипермаркет и си поиска парите обратно. Кметът отказа с мотива, че по-голямата част от тях са вече похарчени.

Последваха съдебни дела. След решение на върховния съд през март 2008-а търговската верига блокира сметките на община Хасково и в крайна сметка успя да си върне сумата.

Преди няколко месеца прокурорът Петър Мидов поиска да бъде отстранен от длъжност кметът Георги Иванов заради възпрепятстване на разследването. От общинската администрация не давали поисканите документи и мотаели прокуратурата. Хасковският, а по-късно и пловдивският апелативен съд обаче отхвърлиха искането на прокурора и Георги Иванов запази поста си.

Според Петър Мидов исканите документи от преписката с БИЛЛА и досега не са им предоставени. Въпреки това обаче обвинителният акт е готов.

Това ще бъде вторият наказателен процес срещу кмета на Хасково. По първия – за подкуп в размер на 5000 лв. от фирма „Дусман“, той бе оправдан.   

До месец трябва да бъде насрочена дата за новия процес.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини