От х:

Днес в x:

Епидемиолог: Свинският грип е убийствено бърз

д-р Снежана Иванова

Свинският грип е убийствено бърз и това е най-голямата разлика с традиционните остри респираторни заболявания. Това заяви за Haskovo.net епидемиолог №1 на областта д-р Снежана Иванова от РИОКОЗ.

Най-съществената разлика между традиционния грип и А/Н1N1/ е, че последният те поваля за няколко часа. При това засегнатите не могат да станат от постелята и да се движат без проблеми. Остри болки в гърдите и затруднено дишане са част от симптомите, но те са специфични за всеки човек, допълни д-р Иванова. При инкубационен период от 1 час до 1 ден, грип в едно училище означава, че ще има засегнати цели класове, твърди докторът в противовес на родителската практика превантивно да спират децата от училище. Подобна мярка не може да продължи цяла зима, смята специалистът.

Не е вярно, че грипът убива повече хора от традиционните дихателни инфекции. Смъртността засега е 0.3 % и тези случаи са резултат от закъсняла медицинска помощ, смята д-р Иванова. Считаните за най-ефективни препарати срещу свинския грип - Тамифлу и Реленца, трябва да се вземат до 48 часа след първоначалните симптоми. Задължително обаче след лекарска консултация.

Бременни жени, деца до 2 години, възрастни над 60 г. и всички с дискредитирана имунна система от предишно заболяване са рисков контингент. Правилното хранене и липсата на наднормено тегло спомагат заболяването от новия грип да премине в лека форма без усложнения. Инфекционисти и епидемиолози единодушно препоръчват поставяне и на двата вида ваксини - за сезонния грип и за новия щам. За него обаче все още дозите не са пристигнали в Хасково.

По данни на РИОКОЗ в момента заболеваемостта от ОРЗ-та в Хасково и областта е 102-ма на 10 000 души. Това е завишение в сравнение с миналата седмица /93 на 10 000/, но е далеч от епидемния праг - 300 на 10 000 и засега няма основание за обявяване на грипна епидемия.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини