От х:

Днес в x:

Откриха саниран жилищен блок в Хасково, чакат указания за още обновявания

    Официална церемония се проведе по откриване на саниран жилищен блок на улица „Кавала“ №3 в квартал „Училищни“ в Хасково.

    Обновяването на сградата е по проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Хасково“, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

    Общата стойност на проекта е 516 495.60 лева, като в цената е включено обновяване на още две жилищни сгради – на булевард „Стефан Стамболов“ №11 и №19. В трите блока има общо 36 апартамента, които се обитават от около 100 души, които ще получат по-добри условия за живот. Част от сумата – 439 021.26 лева са от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, а 77 474.34 лв. - национално финансиране. Бенефициент по проекта е Община Хасково.

    В трите блока е направено топлоизолиране на външни стени на сградите, топлоизолиране на покрива на сградите, топлоизолиране на подове, подмяна на дограма и мерки по осветление. Така изпълнените дейности допринасят за по-високо ниво на енергийна ефективност и намаляване на разходите за енергия, подобряване на експлоатационните характеристики и удължаване на жизнения цикъл на сградите и подобряване на достъпа за лица с увреждания.

    На днешната церемония пред блока на улица „Кавала“ символично лентата прерязаха кметът на община Хасково Станислав Дечев и представител на фирмата-изпълнител на проекта „Ата-строй“. Присъстваха представители на строителния надзор, Община Хасково, собственици на жилища в обновения блок.

    В 4-етажната сграда има 12 апартамента. Председателят на Сдружението на собствениците Марийка Бонева заяви, че тя и съседите й са доволни от обновяването на сградата. Поясни, че зимата ще стане ясно каква е ползата от санирането и дали ще спадне потреблението на електроенергия. Тя обаче каза, че трябва да се обнови и паркингът пред блока, който не е от най-разбитите, но е общинска собственост.

    Градоначалникът заяви, че продължава програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради, но все още не са разписани крайните мерки. „Това, което евентуално очакваме да бъде различно в новата програма е това, че гражданите сами трябва да си изготвят обследването и техническия паспорт, което в последствие самата програма ще им изплати. Това все още не е крайно, очакват се последните методически указания“, каза кметът Станислав Дечев. Той поясни, че когато се утвърди методиката, ще дадат подробна информация за кандидатстването.

    От Община Хасково заявиха, че в областния град вече са санирани 108 блока, а несанираните са около 160-170.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Бр
      Браво
      29 -5
      14:10, 13 окт 2022
      Н този блок ще му падне ли изолацията като на ония в Орфей
    • 2
      То
      Това е
      18 -5
      16:16, 13 окт 2022
      От ГЕРБ толкова. Два мандата кмет от ГЕРБ- 3 санирани блока. По точно - блокчета.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини