От х:

Днес в x:

Експерти: 1 дете може да разболее цяло училище от свински грип

Румен Данев, вляво шефът на РИОКОЗ д-р Делчо Янев, вдясно заместникът на кризисния щаб зам-областния Румяна Въчева

Теоретично едно дете може да разболее цяло училище от свински грип, каза главния епидемиолог на областта доктор Снежана Иванова на междуведомствена комисия в областна администрация по повод разпространението на свинския грип в България. Първият случай на свински грип в училище засегна СОУ „П.Р. Славейков“ в гр. Трявна, където от занятия заради грип са отсъствали 244 деца, а при 6 е доказан свински грип. „Инкубационния период на този вид грип е много кратък-няколко часа, за разлика от традиционния грип, който заразява до няколко дена. Така че няма да е само единичен случай, ако ученик се разболее“ заяви д-р Иванова. При такава ситуация се дава препоръка на Регионалния образователен инспекторат да се прекратят занятия в цялото училище. „Съобразяваме се на 100% “, лаконичен бе началникът на хасковското РИО Иван Панайотов.

Със заповед на областния управител Румен Данев от днес е създаден кризисен щаб за действие при нужда. В него влизат началниците на РИОКОЗ, Районния център по здравеопазване, началниците на полицията и гражданска защита, шефът на спешна помощ, специалисти и експерти.

Хасково е зареден с достатъчно антивирусни препарати „Тамифлу“ и „Реленца“. Те ще бъдат разпределени в болниците и в до болничната помощ стана ясно на първото „щабно“ заседание. Грипът циркулира свободно из страната и скоро ще ни посети, признаха участващите лекари. 204 са потвърдените случаи на свински грип в страната, има два смъртни случая. Няма нито болен в Хасково въпреки че целево са изследвани 14 съмнителни случаи за N1H1/свински грип/.

Иван Панайотов/вляво/ обеща незабавни мерки при свински грип в училище

Най застрашени са бременните жени, пеленачета под 2 години и хора с хронични заболявания. При първото подозрение че имате грип не започвайте с чая а веднага отивайте на лекар, призова доктор Иванова. И предупреди-симптомите на обикновения и свинския грип са абсолютно еднакви.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини