От х:

Днес в x:

Евродепутатът Радан Кънев отправи три въпроса до ЕК относно интерконектора с Гърция

Евродепутатът Радан Кънев (ЕНП/ДБ) отправи три въпроса към Европейската комисия (ЕК) относно Гръцко-българския газов интерконектор (IGB), съобщиха от пресофиса на Кънев. 

Интерконекторът е проект от общ интерес за Европейския съюз (ЕС). Българският евродепутат подчертава, че след нахлуването на Русия в Украйна, проектът е още по-важен за ЕС и ключов елемент от българската национална сигурност, се посочва в съобщението. 

Евродепутатът допълва, че след повече от десетилетие забавяне, работата по IGB е била ускорена от българското правителството и проектът е бил технически финализиран в началото от май 2022 г.

Радан Кънев посочва, че има притеснителни сигнали от българското служебно правителство, включително за изтегляне на необходимата правна документация за проектната компания ICGB, което може да доведе до забавяне на окончателното одобрение и лицензиране на интерконектора.

Кънев пита дали ЕК следи финализирането на проекта и представили ли са правителствата на България и Гърция обяснения на Комисията за причината за това забавяне. Той пита и дали Европейската прокуратура разследва възможно умишлено възпрепятстване на финализирането на проекта. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини