От х:

Днес в x:

Откриха най-младият и най-отдалечен галактичен куп

Астрономи откриха най-младия и най-далечен галактичен куп във Вселената, съобщи БТА.

Купът JKCS041 е отдалечен на 10,2 милиарда светлинни години от Земята и е 1 милиард светлинни години по-далеч от Земята, отколкото всяко друго струпване на галактики, известно на учените. Откритието било направено въз основа на изследвания с рентгенови лъчи от НАСА, комбинирани с данни от оптични и инфрачервени телескопи. Астрономите виждат купа какъвто е бил, когато Вселената е била четири пъти по-млада. 

Откриването на толкова младо галактично струпване ще даде нова информация за развитието на Вселената. За пръв път JKCS041 бил зафиксиран през 2006 г. от Инфрачервения телескоп на Великобритания в Хавай. Разстоянието му до Земята било измерено с телескопа на Канада-Франция-Хавай в Хавай, Very Large Telescope на Европейската южна обсерватория и космическия телескоп "Спицър" на НАСА. Тогава учените не били сигурни дали става въпрос за истински галактичен куп или за ноовообразувание от космическа материя. 

Д-р Бен Моън от Бристолския университет извършил дългосрочен анализ на данните от рентгеновата обсерватория "Чандра" и доказал, че става въпрос за напълно оформен галактичен куп, а не за редица несвързани помежду си галактики. 

"Откритието е от голямо значение за науката", казва д-р Моън. 

Изследването на характеристиките на галактичния куп, по-специално на състава, масата и температурата му ще хвърлят нова светлина върху формирането на Вселената.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини