От х:

Днес в x:

Респектират търговците затрупващи с кашони контейнерите за смет,глобата е до 10 000 лева

Общината смята да респектира търговците,които затрупват с кашони контейнерите за смет, с което затрудняват неимоверно сметосъбирането в Кърджали. През последните дни проблемът е изключително болезнен поради напускането на работници от сметосъбиращата фирма заради усложнените условия на работа.

 Въпросът е много наболял. Предвиждаме обиколка и среща с търговците, за да ги призовем да спазват закона. Миналата година отправихме апел, чрез сайта на общината и медиите. Имаше резултат. Търговците трябва да събират, пакетират и транспортират до пунктовете за тези суровини,приемащи кашоните, както изисква закона. Контейнерите тип бобър са за битови отпадъци, а не за кашони,при това  образуващи цели грамади. Това сподели за Кърджали бг вести кметът на Община Кърджали инж.д-р Хасан Азис

Ще припомним апела на Община Кърджали: През последните месеци зачестиха случаите на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци (хартия и картон) от търговските обекти, в съдовете предназначени за битови отпадъци, както и на неразрешени за това места. Освен неприятната гледка за гражданите и летовниците, критичното замърсяване на огромни площи крие огромен риск за здравето на населението и околната среда.

Съгласно чл. 33, ал. 2 и ал. 4 от Закона за управление на отпадъците, ползвателите на търговските обекти, са задължени да събират разделно отпадъците от хартия и картон и да ги предават на фирми, притежаващи разрешение за този вид дейност.

Санкциите за допуснати нарушения от юридически лица по Закона за управление на отпадъците са до 10 000 лв. При повторно нарушение глобата се налага в двоен размер.

Напомняме, че е забранено поставянето им в или до контейнерите предназначени за битови отпадъци. Това изключително затруднява и бави служителите на фирмата по събиране и транспортиране на битови отпадъци. Създават се неудобства и на гражданите, които в този период не могат да ползват контейнерите по предназначение,се казва още в апела на Община Кърджали.

  От пресслужбата на Общинска администрация посочиха,че за известен период от апела е имало резултат,но напоследък отново се пренебрегва законът.

 През м.април т.г. е направена инспекция за спазване на изискванията на общината към търговците. Към много фирми са отправени предписания. Предстои контрол и налагане на санкции при нарушения. Това сподели Неше Хасан, младши експерт в отдел „Екология” на Община Кърджали.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини