От х:

Днес в x:

Всяко седмо семейство у нас – бедно. Преглед на националния печат

„Стандарт": Бойко забрани сделка с резерва

Фискалният резерв няма да се пипа. Това отсече вчера премиерът Бойко Борисов след заседанието на кабинета. Той бе категоричен, че правителството не е вземало решение за подобна операция, а само е обсъждана идеята на финансист номер 1 Симеон Дянков част от резерва да се вкара като депозити в търговски банки и държавата да печели от лихвите.
Отзвукът от дебата по темата обаче се разнесъл дори в чужбина. "У нас пък това стана повод за атаки от страна на опозицията", коментира Борисов. Той обясни, че е говорил с шефа на БНБ Иван Искров и за да спрат спекулациите, правителството излиза с ясно становище. Резервът няма да се прехвърля и няма да се правят конкурси за банки, които да държат част от него на депозит.

„Новинар": 18 в битката за кмет на София

18 са кандидатите, които ще се борят за кметския пост в столицата на вота на 15 ноември. Основните претенденти за стола на Бойко Борисов са кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова и номинираният от Коалиция за България Георги Кадиев. Зад Фандъкова застанаха СДС, ДСБ, "Атака" и Движение "Гергьовден".
РЗС издигнаха кандидатурата на арх. Павел Попов. От десницата има и още една номинация - тази на ССД. Партията на Стефан Софиянски предложи като алтернатива на десните избиратели кандидата Иван Антикаджиев.


„24 Часа": Плъзна нов вид измамници - регистрират СИМ карти

Телефонните измамници изработиха нова тактика, предупреждават от Областната дирекция на МВР в Перник. Този път престъпниците се възползвали от новия закон, според който собствениците на предплатени СИМ карти трябва да се регистрират в офисите на мобилните оператори с конкретни лични данни.
Измамниците, засечени в селата в пернишкия регион, се представяли за служители на мобилните оператори. Те ходели по домовете на хората и ги уверявали, че обслужването на място цели да им спести време и усилия. Услугата обаче не била безплатна. Мнимите служители на мобилните компании искали различни суми пари.


„Стандарт": Стотачка отгоре за главните учители

По 100 лв. към заплатата ще получават всички главни учители. Това стана ясно вчера, след като Министерският съвет прие стълбовете за кариерно развитие на учителите по време на редовното си заседание. 50 лв. месечно пък ще е бонусът за всички старши даскали. Общо 12 милиона лева е разчела властта за учителските надбавки до края на тази година. За 2010 г., когато ще влезе и степента "учител методик", са заложени 46 милиона лева.
Властта определи и нови 153 средищни училища, в които да се обучават 45 820 хлапета. Идеята е с оптимизацията през следващите две години да се избегне масовото закриване на школа. Един ден сградите отново ще ни трябват, прогнозира и.д. образователен министър Сергей Игнатов.


„Новинар": Викат лекари от Европа за Маргините

Обвинителите по делото на Красимир и Николай Маринови-Маргините ще търсят помощта на медицински експерти от Европа. Това заяви един от наблюдаващите прокурори по делото Роман Василев. Изказването на обвинителя беше провокирано от поредното отлагане на заседанието на съда заради отказа на експертните лица да изготвят медицинска експертиза на единия от подсъдимите Иво Карагеоргиев.


„Сега": Едва 12% от българите нямат проблеми с издръжката си

Само 12% от българските домакинства имат доход над 478 лв. на човек, колкото е нужно за осигуряване на нормално калорийно съдържание на храната и посрещане на разходите през третото тримесечие на годината. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за издръжката на живот.
Под абсолютната линия на бедност в момента живеят 15 на сто от семействата у нас, което на практика означава, че всяко седмо домакинство живее в лишения. За септември тя е 183 лв. на едно лице, които са необходими, за да се покрие потребителската кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оцеляване. Линията на бедност е намаляла спрямо юни с 1.1% и с 0.8% спрямо септември 2008 г. "В тази кошница няма акцизни стоки като алкохол и цигари, което обяснява намалението", обясни Любен Томев, шеф на института. През 2008 г. обаче под линията на бедност са били 22 на сто от хората.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини