От х:

Днес в x:

Българско училище от бъдещето

Учебните планове в училище трябва да бъдат олекотени, в тях трябва да има повече часове за упражнения и за преговор, като целта е плановете да отговарят на възрастовото развитие на учениците.
Това каза училищният психолог Иван Игов, който е и съветник на министъра на образованието, младежта и науката.

Игов даде за пример, че още в първи клас децата смятат с неизвестни числа, макар, че повечето от тях не са достигнали до стадия на формално-логическите операции в своето умствено развитие и практически не схващат това, което ги карат да правят. Психологът посочи, че у нас учениците във втори клас учат таблицата за умножение, а в много от другите страни - тя се изучава в четвърти клас. Според Игов "едни от най-несъобразените с развитието на учениците са учебните програми от първи до четвърти клас, тъй като учебните планове за тях са максималистични".
 
Той подкрепя идеята на министър Фандъкова за целодневното обучение в училище и добави, че така "родителите ще са сигурни, че децата им няма да са на улицата". По думите му подобно обучение трябва да включва освен учебната програма, също и столово хранене, подходящи условия за почивка и занимания по интереси, занималня.

Идеалният вариант на обучение според психолога е когато децата ще отиват в училище с една малка чанта - с храна и вода, и ще се връщат вкъщи с научени уроци. Сега учениците носят тежки раници на училище, а вечер разговарят с родителите си отново за уроците и за домашните, а не за това как да прекарат заедно свободното си време, отбеляза Иван Игов. По думите му при този идеален вариант учениците ще имат от сутринта до обяд по четири часа, на обяд - ще се хранят в училищния стол и ще имат време за почивка, а следобед ще имат отново четири часа в занималнята. През това време те ще си напишат домашните работи и ще си научат уроците с учителката.

В занималните трябва да има групи по интереси - по математика, по изкуства и спорт, например, като в тях децата да се насочват според уменията им, за да могат да ги развиват, каза психологът. Той посочи, че при сега съществуващото в училище двусменно обучение и паралелки от първи до 12-ти клас, малките ученици не се чувстват спокойно и няма къде да играят и да се разхождат в училищния двор. Като недостатък на сегашното обучение, Иван Игов посочи това, че няма система за оценка на детския потенциал.

Според него в края на всеки клас - от първи до 12-ти, трябва да се прави такава оценка, която да е положителна, за да стимулира учениците да се развиват в подходящата насока. Тази оценка трябва да се изготвя от учителите, които работят със съответните ученици и най-добре познават техните възможности. В изготвянето на оценката на детския потенциал трябва да се включат също родителите и училищните психолози, посочи Игов. Той отбеляза, че с родителите трябва да бъде обсъдено какви способности проявява тяхното дете и към какво обучение да бъде насочено. Тази оценка на детския потенциал ще бъде препоръчителна за родителите, добави психологът.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини