От х:

Днес в x:

Анаболи при мъжете и менопауза при жените съсипват костите

Д-р Ясен Калайджиев и д-р Георги Кабаков участваха в кампанията по инициатива на РИОКОЗ и д-р Александров/най вдясно/

Честата употреба на анаболи, стероиди и други видове допинг, характерни за спортисти, могат да нанесат непоправими увреждания на костната система при мъжете. Иначе силният пол е надлежно защитен от остеопорозата поне до пенсионната си възраст. Това обавиха лекари-специалисти по социално значимото заболяване, по повод месеца за диагностика и борба с опасното заболяване. Понастоящем то е на трето място в света по социална значимост, а според прогнозите на специалисти, до 2050-та година ще стане най-масовото заболяване на планетата. Причината е, че се качва общата продължителност на живота при хората.

Основни потърпевши от загубата на костна маса и отслабване на костите, каквато е остеопорозата, са жените. За разлика от мъжете, дамите започват да страдат още с настъпването на менопаузата- средно някъде около 45-тата си година. Веднага след това, жените губят до 30 процента от калция си и започва скоротечен процес на разрохкавяване на костта. Около 10 до 20 години по-късно започват и първите счупвания, които водят до висок процент на инвалидизация. Най-фатално е счупване на тазобедрената става, след което за пострадалия задължително трябва да се грижи някой, тоест двама души отпадат от активния живот. Костна маса се натрупва до 25 години, главно с витамин Д и Мляко. Облагодетелствани са жените ,съзряващи полово по-рано. Част от костната маса се губи при раждане, но процеса е обратим, уточни доктор Ясен Калайджиев.

70 хасковлийки са се прегледали на преференциални цени в кабинета на гинеколога д-р Георги Кабаков през октомври. Близо половината са показали остеопороза или началния стадий-остеопения. Лечението са модерните Бифосфати, които обаче са скъпи. За да ги поеме касата, трябва пациентът да бъде диагностициран с рентгеновия апарат Декса. В България има само 13, от които работят само 9. Най-близкият от тях е в Стара Загора.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини