От х:

Днес в x:

За пръв път от много години: Хасково с достатъчно запаси от кръв

Един от 4-та доброволни кръводарители за първите два часа на деня

За пръв път от много време можем да кажем, че Хасково има достатъчно запас от кръв, каза началникът на отделението по трансфузионна хематология д-р Балина Бозова. Тя направи обобщението във връзка със стартиращата от днес есенна кампания по доброволно кръводаряване в цялата страна. За хасковска област засега няма дефицит в нито една от масово използваните кръвни групи, с изключение, разбира се, на тези с отрицателен резус фактор, добави тя. Проблема с RH отрицателен, обаче е национален.

Доктор Бозова предупреди, че положението много бързо може да се измени при ситуации, в които има много операции в местната многопрофилна болница, или необходимост от животоспасяващи кръвопреливания на жертви от катастрофи или бедствия. „Достатъчно е относителна дума. Кръвта никога не е достатъчна“, поясни докторът, но открои повишаването на абсолютния брой кръводарители за 2009-та година. За 10-месечието кръв са дарили 1835 души от които 328 доброволно. Останалите са близки на пациенти. Увеличаването на дарителите прекъсва негативната тенденция от последните 5 години, броят на донорите да спада непрекъснато.

д-р Балина Бозова

5 мобилни екипа на кръвопреливния център ще започнат обход по предприятия за набиране на още кръв. Сериозен проблем е, че в много частни фирми, лекарите не се допускат дори да питат работниците желаят ли да дарят кръв. Обяснението е, че много от служителите заради кризата ги няма, защото са преназначени на половин работен ден или пуснати в отпуск. Неофициално се говори, че причината за отказите е, че на всеки дарител се полагат по два работни дни платен отпуск, което е неприемливо за част от работодателите в условията на криза.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини