От х:

Днес в x:

Кърджали отново под газова атака

В три поредни часа този следобед, Кърджали е бил обгазен със серен диоксид от Оловно-цинковия завод в града, съобщават от регионалната еко-инспекция. От началото на годината досега това е 25-я!!! пореден случай на обгазяване на Кържадлийци. За разлика от досегашните 24 обаче, сега гражданите са получили доза отвъд алармения праг от 500 микрограма диоксид на кубичен метър въздух. Нормата по закон е 360 микрограма, но се счита че отвъд 500, концентрациите на серен диоксид стават вече непосредствено опасни за здравето на хората.

Нуждата от противогаз кърджалийци са усетили още в 13 часа когато концентрациите са достигнали 610 микрограма. Час по късно, нивата са били 607 микрограма. Въпреки напарвените вече предупреждения от еко-инспекторите, Оловно-Цинковия е надминал себе си в 15 часа-951.33 микрограма на кубичен метър.

РИОСВ незабавно предписва на завода да спре работата на агломерационна машина в оловното производство с цел намаляване на стойностите на серния диоксид във въздушния поток на града. Заради неизпълнение разпореждането на контролния орган, комбинатът ще бъде глобен. Това едва ли е проблем за завода който изплаща вече текущи санкции за десетки хиляди лева. В подобен случайъ по-рано през годината от Еко-инспекцията признаха че нямат законовото основание да наложат спиране на работа за завода.

Заради времето, вредните емисии ще се разсеят значително по-бавно от обикновеното, предполагат експерти. Към настоящия момент са информирани гражданска защита, общинска и областна администрации както и здравните заведения. Серния диоксид е особено опасен за деца и възрастни с астма, сърдечно съдови и хронични белодробни заболявания.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини