От х:

Днес в x:

Европа дава 260 591 лв. за къща на осем сираци от Хасково

Осем пълнолетни възпитаници на хасковския дом "Проф. д-р Асен Златаров" ще живеят в самостоятелно жилище, като всеки от тях ще разполага с 12.50 лева на ден. Режийните ще се предоставят под формата на ваучери, с които сираците ще могат да пазаруват само храна.

Инициативата се осъществява по проект Защитено жилище за младежи, напускащи специализираната институция. Неговата основна цел е да подготви възпитаниците на социалния дом за предизвикателствата на живота. Стойността на проекта е 260 591 лева, предоставени по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Новият дом на младежите ще се намира на бул. "Съединение" № 16, в бившя офис на "Подкрепа". Новодомците ще разполагат с четири спални, дневна, кухня, три тоалетни и офис за персонала. Площта на жилището е 238 кв.м, дворът - 100 кв.м.

Сираците ще влязат в новия си дом през март. Дотогава са предвидени ремонтни работи по сградата. Къщата ще бъде измазана, ще бъде смена дограмата, ще се налепи и топлоизолация. Стаите ще бъдат обзаведени.

Предстои възлагане на обществена поръчка за извършване на ремонта. Според проекта тази дейност не трябва да надхвърли 36 720 лева.

Ще бъде извършена процедура по подбор на младежите, които ще бъдат настанени в къщата.Те трябва да са навършили 18 и да са под 20 години. Задължително условие е да нямат завършено средно образование.

Децата от домовете не са подготвени за социалната среда и общуването извън институцията. В новото жилище те ще трябва сами да поддържат домакинството, да пазаруват, да съставят меню и да готвят, обясни ръководителката на проекта Юлия Динкова. Със средства по програмата младежите ще се обучават в курсове и извънкласни форми. Предвиждат се посещения на банки и дори барове.

В защитеното жилище ще работят мениджър, психолог, социален работник и петима възпитатели.

Срокът за изпълнение на проекта е 14 месеца. Ако след този период не бъде се осигурено ново финансиране, общината е поела ангажимент да издържа къщата 5 години, допълни Юлия Динкова.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини