От х:

Днес в x:

Хасково получава ваксина и лекарства срещу свински грип

Тамифлу

От началото на следващата седмица РИОКОЗ Хасково ще получи медикаменти за борба със Свински грип/ H1N1/. Също скоро, но без точна дата се очаква и ваксината за опасната болест. Тя ще бъде за имунизация на така наречените рискови групи от населението, сред които бременни жени, млади майки и др. При необходимост ще се искат количества и за масова ваксинация на населението, но такава необходимост засега няма, каза епидемиолог №1 на областта д-р Снежана Иванова. Очакваните дози ваксини са част от 180-те хиляди, които министерството на здравеопазването е закупило от чужбина за да посрещне вълната от свински грип в България. Ваксините са на швейцарската фирма "Новартис" и американската "Глаксо Смит Клайн". Единичната бройка струва около 10 евро. Ваксината в ХЕИ естествено ще бъде безплатна.

Към момента има 129 клинично доказани случаи на новия щам H1N1 в страната. Нито един от тях не е в Хасково. Вчера, местната здравна инспекция е изпратила в националната референтна лаборатория, поредната партида проби от съмнителни случаи. Такива са всички заболявания с предполагаем причинител-грип. Досега обаче в областта няма изолиран дори 1 случай дори на традиционния грип, успокои духовете доктор Иванова.

Реленца

Що се отнася до допълнителните количества медикаменти, това ще са препаратите Тамифлу и Реленца. По решение на министерството на здравеопазването те ще бъдат разпределени в здравните заведения в съответната област. Към настоящия момент здравната инспекция разполага с 1000 опаковки резерв. Препаратите са смятани за най- адекватното лечение на свинския грип. Таблетките Тамифлу и сега са в местната аптечна мрежа на цена малко над 31 лв. Реленца е прах за инхалация и се продава на по-малко места, за 33 лв. Продават се без рецепта но е добре да се приемат по лекарско предписание, уточняват фармацевти.

д-р Иванова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини