От х:

Днес в x:

Ще запечатат ли музея на тракийското изкуство край Александрово?

Копието на уникалната тракийска гробница ще остане недостъпно за посетителите, ако РДНСК запечата музея

Музеят на тракийското изкуство край Александрово може да бъде запечатан заради проблем със земята, върху която е построен. Теренът все още е собственост на Държавен горски фонд, въпреки нескончаемите уверения на ведомството, че ще бъде преотреден на община Хасково. Това заяви заместник кметът по строителството Нели Станева на пресконференция по темата днес.

На 4 септември тази година е назначена комисия, която трябва да предложи договор за закупуването на тези земи, но тя още не е заседавала, обясни Станева. Това е причината на обекта да не бъде издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация.

След жалба, подписана от Иван Гавриков, шеф на фирма "Монолит", която е подизпълнител на проекта, РДНСК изготви констативен акт за нередност. Ако до 20 септември на Музеят няма удостоверение за въвеждане в експлоатация той ще бъде запечатан.

Нели Станева изрази убеденост, че РДНСК няма да затвори такъв обект заради една жалба.

Не прави чест на Иван Гавриков да пише жалба срещу общината заради грешка на Агенцията по горите. От години оттам ни уверяват, че ще ни преотстъпят терена, но не го правят. Има възможност парцелът да стане собственост на министерството на културата, но ние няма да отстъпим, още повече, че ни обещаха, допълни Станева.

Площта, за която общината иска да придобие собственост, е 3.8 дка.

Музеят на тракийското изкуство край Александрово бе построен с безвъзмездната помощ на японското правителство, което отпусна 2.5 милиона долара.

Всички опити да поискаме днес коментар от министерството на културата, от самия министър Вежди Рашидов, от собственика на фирма "Монолит" Иван Стаматов, удариха на камък. От пресцентъра на министерството обещаха отговор утре, Вежди Рашидов си бе зарязал личния мобилен телефон в кабинета, защото бил в делегация с президента, а Иван Стаматов отсъстваше от Хасково.

Очаквайте утре обширен материал по темата - кой саботира най-голямата културна придобивка на община Хасково - музея край Александрово, всички гледни точки по случая и коментар по темата.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини