От х:

Днес в x:

Почетоха света Петка с фасул

Десетки жители от хасковското село Въгларово, изтърпяха на студ и глад, за да почетат по достойнство най-популярната българска светица Света Петка Епиватска. Службата в едноименната църква в селото бе водена лично от архийерейския наместник отец Антоний. Отчето обаче позакъсня след като до последно подготвяше църквата в Сираково за тържественото й освещаване тази неделя от пловдивския митрополит. Дисциплинираните богомолци от Въгларово стоически изтърпяха режещия вятър и щипещия глад, за да дочакат службата час и нещо след обявеното предварително начало. Изкушението бе голямо заради къкрещия казан с манастирски фасул, от който обаче никой не гребна лъжица. Бобът трябва да се освети, за да се накуса, отговориха бабите на нетърпеливи младоци. В крайна сметка тържествения водосвет се състоя с богоугодна бързина, всички въгларовци целунаха ръка и получиха опрощение от отеца. Трапезата пък бе осветена.

Църквата с името на света Петка във Въгларово е една от двете в Хасковска област. Другата е в село Войводово. Там службата бе снощи. Денят не е свързан с никакви по специални обреди и обичаи. Естествено, трябва да почерпят всички петковци, Параскеви и носещите производни на тях имена.

Светицата е живяла през 10-ти век в границите на Византия. Нейните мощи били изискани от Иван Асен Втори от латинската империя и отттогава тя става най популярната българска светица. В нея се кълнели дори българските царе. След падането на България под робство мощите на Света Петка обикалят Балканския полуостров и окончателно се спират в румънския град Яш, където са и до днес.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини