От х:

Днес в x:

Спряха тока в хирургия по време на операция

Операциите не могат без ток

Токът в хирургическо отделение на хасковската болница днес спря 2 часа по-рано от обявеното от EVN. Вместо от 3 до 4 следобед, електричество нямаше от 1 до 2.30 часа.Това се случи, докато хирурзите извършваха спешна операция на жлъчка. Лекарите обаче, се бяха презастраховали с генератор, който бе включен след минути. Така интервенцията бе завършена на аварийно осветление. „Нямаше никаква опасност за живота на пациента”, увери опериращият лекар д-р Живко Атанасов, който е и началник на отделението. По думите му ,от EVN предупредили малко след обяд, че ще дърпат шалтера по-рано. Докога, от енергийното дружество не уточнили. Хирурзите отложили всички операции за след 17 часа, когато е и крайният час за дневната профилактика. За щастие на пациентите, електричеството дойде още към 15 часа.

От това се възползва 17-годишна девойка от Тополовград, хоспитализирана с възпален апендицит. Две минути след идването на тока, докторите Атанасов и Гелов вече бяха надянали престилките и бързаха към операционната. Болницата има свой генератор и може да реагира при аварийни ситуации, уведомиха от хасковската МБАЛ. Все пак пускането на генератора изисква определен технологичен срок. Ако токът изгасне внезапно и няма никой от поддръжката, се изпраща кола да вземе техника от дома му, обясниха лекари. Необходимото време за това е различно.

За сметка на това пък, АГО-Хасково бе ощастливено от променения график на EVN. Макар, че в родилното трябваше да са без ток от 13 часа, час по-късно все още светеха. АГО има свой генератор и не се страхува от режими, бодро заяви началникът на отделението д-р Стефка Христова. Въпреки профилактиката, работата на областната болница днес не бе нарушена.

От EVN не се намери кой да отговори защо има промяна в оповестения график. Пресаташето Крум Косев отсъстваше, клиентският център в Хасково отговори, че не е оторизиран да дава такава информация. Ръководителят на екипите, отговарящи за профилактиката - Михаил Петров, не вдигна на дадения от колегите му телефонен номер.

Георги Христов

 
 
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини